ZOO Liberec doplnila svou výjimečnou kolekci dravců

8. listopad 2011

Zoologická zahrada Liberec doplnila na sklonku minulého týdne svou už tak evropsky unikátní kolekci dravců. Z rakouského Haringsee totiž chovatelé přivezli mladého samce orlosupa bradatého (Gypateus barbatus), jímž doplnili pár s mladou samicí, která se letos narodila právě v liberecké zahradě.

Čerstvá dvojice si na sebe nyní bude zvykat, a pokud vše půjde dobře, mohla by za 8 až 10 let odchovat svá první mláďata. Zhruba v tu dobu by měl podle našich předpokladů přestat plodit současný pár Pišta a Božena, který své první mládě odchoval již v roce 2001. Celkem se jich v ZOO Liberec vylíhlo 13, hned 12 z nich putovalo v rámci programu reintrodukce zpět do volné přírody – italských či francouzských Alp nebo na Pyrenejský poloostrov, aby zde posílilo prořídlou orlosupí populaci. Stejně tak by tomu mělo být i v dalších letech. Červený seznam ohrožených zvířat odhaduje v Evropě zhruba 610–1000 hnízdících párů orlosupa bradatého (zhruba třetina globální populace), trend je přitom mírně klesající.

Chov orla mořského (Haliaeetus albicilla) je zase bohatší o dvě samice. Jednu chovatelé přivezli již v říjnu z Tierparku Berlín, druhou pak rovněž z Haringsee. Smyslem transferu bylo dopárovat liberecké samce potenciálně reprodukce schopnými samicemi, protože od roku 2007 se ZOO Liberec nedaří odchovat mláďata. Stejně jako v případě orlosupů jsou i mořští orli zapojeni do programu reintrodukce, v minulosti jsme takto vypustili již tři mláďata do volné přírody v Izraeli. Červený seznam ohrožených zvířat odhaduje v Evropě zhruba 5000–6600 hnízdících párů orla mořského (až 74 % globální populace), trend je přitom mírně rostoucí.

Orel mořský v Zoo Liberec
autor: ZOO Liberec
Spustit audio