Samci dravců se převlékají za samice

9. listopad 2011
Monitor

Hra na druhé pohlaví se samcům motáků pochopů trochu vymkla z ruky. Nejen že vypadají jako samičky, ale také se tak chovají.

Moták pochop (Circus aeruginosus) je štíhlý dravý pták, který obývá Evropu, severozápadní Afriku a části Asie. Samci mají žluté oči a jsou zbarveni trochu do šeda, zatímco samice jsou čistě hnědé s bělavou hlavou a rameny a mají hnědé oči. Jsou také asi o 30 % větší než samci. Tento pohlavní dimorfismus však neplatí absolutně. V jihozápadní Francii se asi 40 % dospělých samců „převléká“ za samice. Sice mají stále žluté oči a jsou menší než skutečné samice, ale jejich peří je hnědé a bílé beze stopy šedi.

Moták pochop se tak stal teprve druhým ptačím druhem, u kterého samci napadobují vzhled samic. Tím prvním je jespák bojovný (Philomachus pugnax). Účelem převleku je, aby si samec v těžké konkurenci mnoha jiných samců usnadnil přístup k samicím. Motáci pochopové jsou však samotáři, takže tento důvod u nich odpadá. Tým francouzských a španělských biologů nakonec došel k závěru, že maskování za samice umožňuje samcům prožít daleko klidnější život. Samce motáka, který vstoupí do teritoria jiného samce, čeká boj. Pokud však vypadá jako samice, nechá jej domácí pán na pokoji.

Moták pochop (Circus aeruginosus)

Celá věc má však trochu bizarní rozměr, který vědci nedokážou vysvětlit. Samci převlečení za samice se totiž také chovají jako samičky. Živé samice nebo jejich atrapy napadají daleko častěji než skuteční samci. Je to paradoxní, protože samička pro ně nepředstavuje žádnou hrozbu či konkurenci, ale naopak družku, se kterou by se mohli spářit.

Zdroj: Biology Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.