Zraněný jeřáb je v péči zvířecích záchranářů

9. listopad 2011

O jednoho z největších ptáků, které lze v Česku ve volné přírodě spatřit, jeřába popelavého, pečují ochránci přírody v plzeňské Záchranné stanici živočichů. V minulých dnech táhlo přes kraj nebývale velké hejno těchto ptáků s rozpětím křídel kolem dvou metrů. Letošní mládě, které nedokázalo vzlétnout, našel myslivec na Postřekovských rybnících na Domažlicku.

Jeřáb je v tuzemsku jeden z největších a nejtěžších ptáků , vyskytuje se tu jen ojediněle, spíše se zastavuje na tahu. Na Tachovsku už ale byla zaznamenána asi dvě hnízdění. Největší hejno, které nad krajem nyní ornitologové zaznamenali, mělo 206 ptáků, nad Plzní jich letělo asi 60. Takové množství ornitologové v regionu nepamatují.

Zřejmě při krátké zastávce na Domažlicku se jeden pták zranil, pravděpodobně do něčeho narazil, a už nedokázal odletět. Žádné viditelné poranění ale nemá. "Je v dobré kondici, možná je to chvilková indispozice od nárazu. Jeho skupina už ale letěla dál, bude problém, kam ho vypustit, aby bezpečně zvládl cestu," uvedl Makoň. Po poradě s dalšími odborníky zůstane jeřáb zatím několik dní na rekonvalescenci ve voliéře záchranné stanice, pak se ho ornitologové pokusí vrátit zpět do přírody.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio