Šumavský Špičák nabízí novinky. Rozšířil sjezdovky a nabídne pět tras pro skialpinisty

9. listopad 2011

Výrazně širší sjezdovky, nové trasy pro skialpinisty, nový informační systém u lanovek nebo pohyblivý koberec v dětském areálu. To jsou některé novinky, které na letošní zimu přichystal šumavský skiareál Špičák, největší lyžařské středisko v Plzeňském kraji.

Od začátku nové zimní sezony se otevře v okolí vrcholu Špičák osmačtyřicet kilometrů skialpinistických tras. Pět tras pro skialpinisty připravila místní horská služba s městem Železná Ruda, které získalo 100 tisíc korun z evropských dotací na informační tabule a mapky. V okolí Špičáku tak bude největší areál svého druhu v Česku, nejbližší další jsou v Alpách.

Skialpinismus je sportovní disciplína, pro širokou veřejnost se na západ od Česka nazývá skitouring. Používají se podstatně lehčí sjezdové lyže doplněné nalepovacími pásy, upravené je vázání, lehčí jsou i boty. Celé vybavení lyžařů je koncipováno tak, aby se mohl bezpečně a pohodlně pohybovat ve volném terénu mimo sjezdovky, popřípadě, aby po nich jen sjížděli do údolí. Vybavení používá i horská služba.

Rozšíření sjezdovek v lyžařském středisku Špičák

Na tratích, z nichž tři míří na vrchol Špičák, jsou tabule s desaterem o pohybu, mapky získají lyžaři zdarma na nádražích a v infocentrech a na všech informačních serverech o oblasti. Nejjednodušší trasou je výstup za čerpací stanicí v Železné Rudě na hráz Čertova jezera a odtud po žluté do areálu Špičák. Nejtěžší vede pod sedačkovou lanovkou na vrchol Špičáku, zpět po černé nejprudší sjezdovce Šance. Podle toho, jak se projekt osvědčí, by se ve spolupráci s lyžařskými areály mohl rozšířit.

Další novinkou skiareálu Špičák pro letošní sezonu je rozšíření plochy sjezdovek o čtvrtinu. Rozšíření nejvyužívanějších sjezdovek 2 a 3 o tři hektary přišlo na 2,5 milionu korun. Jde o první výraznou změnu zdejších sjezdovek od roku 1975. I v nejfrekventovanějších úsecích se zvýší bezpečnost a požitek z jízdy v delším carvingovém oblouku. Sjezdovky jsou teď místy široké přes 40 metrů.

Nástupní stanice ve Skiareálu Špičák

Do modernizace střediska šlo letos celkem 5,5 milionu korun. Hotový je areál pro děti a začátečníky pod hotelem Sirotek. Rozlohou i vybavením jde v současné době o jeden z největších areálů svého druhu v České republice. Jako pilotní projekt se na Špičáku u nástupu na lanovku objeví velké obrazovky s aktuálními informacemi včetně záběrů ze sjezdovek a vrcholu Špičáku.

Cena jednodenních jízdenek se ve skiareálu letos nemění. Špičák patří podle majitele areálu Vladimíra Kasíka k nejlevnějším TOP tuzemským lyžařským střediskům. Jednodenní jízdenka v hlavní sezoně, od 17. prosince do 18. března, i letos dospělého přijde na 520 korun a dítě na 350. Rodinná jízdenka stojí na den 1160 korun. Výrazné slevy mají školní kurzy.

O víkendech a svátcích jezdí mezi parkovišti v okolí areálu skibus zdarma. Od letoška bude také areál dopravovat lyžaře a snowboardisty z Prahy. Každou sobotu v hlavní sezoně bude v 6 hodin odjíždět od Hlavního nádraží autobus přímo na Špičák. Návrat bude večer po lyžování.

autor: lum | zdroj: ČTK
Spustit audio