Bikiřino mládě zůstává v inkubátoru

9. listopad 2011

V úterý 8. listopadu přivedla na svět samice gorily nížinné Bikira své první mládě, čtvrtého potomka samce Richarda. Příznaky blížícího se porodu se objevily kolem 15. hodiny. Mládě se narodilo zhruba o dvě a půl hodiny později.

„Bikira bohužel mládě vzápětí odložila a přestala o něj jevit zájem,“ popisuje kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl. Přestože mládě zůstalo opuštěné, stále byla šance, že se k němu Bikira vrátí. Aby neprochladlo, spustili chovatelé vyhřívání − do pavilonu tak začal proudit vzduch o teplotě padesáti stupňů.

Bikira se o mládě nezačala starat ani později a bylo nutné jej odebrat. Chovatelé proto oddělili gorily do „ložnic“ v zázemí, aby mládě mohli bez rizika z pavilonu odnést. Pod dohledem veterináře a neonatologa ho pak uložili do inkubátoru. V něm zůstalo po celou noc.

Mládě v inkubátoru

„Bohužel na dnešní dopoledne naplánované přiložení mláděte k Bikiře jsme byli nuceni zrušit,“ sdělil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Jak se ukázalo, mládě má potíže s termoregulací a musí zůstat v inkubátoru.“

Další informace, včetně plánu dalšího postupu, budou zveřejněny na tiskové konferenci, která se uskuteční zítra, tj. ve čtvrtek 10. listopadu, v 10 hodin v Zoo Praha.

autor: Zoo Praha
Spustit audio