Pobřežní vegetace by zmírnila dopad tsunami

9. listopad 2011
Monitor

Stromy a keře na břehu moře mohou mírnit škody způsobené vlnami tsunami. Nesmí jich však být příliš mnoho.

V roce 2004 zasáhlo indonéskou autonomní oblast Aceh tsunami. Zničena byla většina západního pobřeží i část hlavního města Banda Aceh. Dřívější studie naznačovaly, že dopad by nebyl tak velký, pokud by pobřeží bylo porostlé stromy a keři. Ty by teoreticky měly rozptýlit energii vlny a tím redukovat záplavy, škody na majetku i ztráty lidských životů. Solidní důkazy však chyběly. Tým německých a indonéských vědců se proto rozhodl vytvořit matematický model, na kterém by se dal simulovat vliv různých faktorů na škody páchané tsunami.

Model představoval 100 km dlouhou linii západního pobřeží Acehu. Výsledky simulací ukázaly, že hlavním faktorem, který určuje rozsah škod, je vzdálenost osídlení od břehu moře. Přítomnost pobřežní vegetace v podobě stromů a křovisek však škody a počet lidských obětí mohla snížit o 3 až 8 %. Nechat mezi lidskými sídlišti a břehem moře narůst hustý pás vegetace by však bylo kontraproduktivní. Podle simulací by se škody i ztráty životů naopak zvýšily, což ostatně odpovídá i některým svědectvím z roku 2004. Vliv by zde měl zpětný proud vody, který by tak obsahoval další naplaveniny a trosky.

Tsunami zaplavuje japonské pobřeží (Sendai).

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.