Marek Orko Vácha

11. listopad 2011

Marek Vácha, pro své přátele a čtenáře Orko, přijal pozvání Lucie Výborné. Kněz, biolog, genetik a učitel Lucii Výborné vyprávěl o zpovědích i o vědě. Svěřil se i o tom, co si píše do svého zápisníku a co vysvětluje studentům lékařské fakulty, když je učí lékařskou etiku. Právě lékařská etika zajímala nejvíce Lucii Výbornou i posluchače Radiožurnálu.

Podle Marka Váchy je těžké vysvětlovat filozofické problémy exaktním vědcům, za jaké se lékaři považují. Etika nabídne málo tvrdých dat, ale zato vede lékaře ke spoustě otázek a dilemat.

Nejzásadnější otázky, které etika na lékaře klade, se vážou k začátku a konci života. Ať už se jedná o asistovanou reprodukci, dělohu k pronajmutí nebo o přání eutanazie, jde vždy o zásadní morální problém pro lékaře.

Etika by přitom měla hledět do budoucna. „Když etika řeší věci, které se běžně dělají, tak je to špatně. Musí být vždy dva kroky napřed před vědou,“ upozorňuje Marek Orko Vácha.

Má ovšem etika vůbec šanci prosadit se proti touze po zisku, kterou je motivována celá řada stávajících výzkumů a vědeckých objevů? Podle Marka Váchy ano: „Pořád etika dokáže zabránit spoustě věcí. Obzvlášť na Západě je etika respektována, podařilo se například zabránit praxi reprodukčního klonování.“

Současná etika by měla být podle Marka Váchy alespoň o dva kroky dál, než je současná věda

Etické otázky ovšem vzbuzují i zdánlivě bezproblémové postupy a novinky. Podle Marka Váchy se v nedaleké budoucnosti dočkáme toho, že matce po porodu bude představena analýza jejího potomka. Maminka zjistí, na co pravděpodobně její dítě umře a kdy to tak zhruba bude, na co bude mít její ratolest vlohy, na jaké nemoci bude náchylná a spoustu dalších informací.

„Problém není v informacích. Problém je v tom, co s informacemi uděláme,“ upozorňuje genetik a kněz v jedné osobě. Je potřeba, aby si lidé uvědomili, že i věda se pohybuje v pravděpodobnostech. Nikdo neví, jak se život skutečně bude odvíjet. „Geny nejsou naším osudem, jen otevírají možnosti,“ upozorňuje Vácha.

Proto je třeba nakládat s genetickými informacemi opatrně, vedle genů může stejným způsobem působit i výchova. „Navíc je problém, co by s těmi informacemi udělali pojišťovny a zaměstnavatelé,“ shodnou se Marek Vácha s Lucií Výbornou.

Marek Orko Vácha hostem Lucie Výborné

O čem byla řeč dál? Na pořad přišly dotazy posluchačů, kterým se Marek Vácha pokoušel odpovědět na etické otázky počátku i konce lidského života. Mají lidé právo zabíjet embrya? Je embryo živým tvorem, nebo věcí? Do jaké míry může být podobně problematická jako eutanazie, tedy umělé zkrácení života člověka, také distanazie, což je umělé prodlužování života člověka za každou cenu.

Co když se dobro, které vidí pro pacienty lékaři, neshoduje s dobrem, které si pro sebe přejí pacienti? I na to se pokusil odpovědět Lucii Výborné a jejím posluchačům Marek Orko Vácha.

Záznam celého rozhovoru s Markem Orko Váchou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.