Jižní Morava už nebude proti bobrům úplně bezbranná

11. listopad 2011

Jihomoravský kraj se jako první v republice chystá vydat opatření, které lidem umožní lépe se bránit proti škodám způsobeným bobry. Správci vodních toků, lesníci a zemědělci je totiž vyčíslují na miliony korun ročně.

Zabíjet bobry sice nebude možné, nově ale bude dovoleno bořit jejich hráze a zasypávat nory, a to bez nutnosti žádat o jakoukoli další výjimku. Cílem je vyhnat bobry z míst, kde nejvíce škodí. „Vydat opatření dovoluje novela zákona, která bobra evropského přesunula z kategorie kriticky ohrožený do druhů zvláště chráněných,” vysvětlila vedoucí krajského odboru životního prostředí Anna Hubáčková.

S bobří činností mají problémy například vodohospodáři. „Povodí Moravy v současnosti řeší tři nejkritičtější místa, kde jsou protipovodňové hráze doslova provrtané bobřími norami,” řekla mluvčí podniku Veronika Slámová. Jde o nábřeží ve Staré Břeclavi, o odlehčovací rameno Dyje v Břeclavi-Poštorné a o asi kilometrový úsek na Kyjovce u Lanžhota.

Dosud mohl ti, komu bobři škodí, žádat o výjimky k zásahům proti těmto živočichům, a to hlavně k zásahům do jejich staveb. „Žádostí ale neustále přibývalo a jejich vyřízení navíc trvalo až měsíc a půl,” uvedla mluvčí Povodí Moravy.

Nově bude všem, kdo chtějí zasáhnout do biotopu bobra, stačit pouhé oznámení, takže reakční doba se zkrátí. „Jaký vliv to může mít na populaci tohoto chráněného živočicha,” je složité odhadnout, přiznal Josef Suchomel z Ústavu ekologie lesa brněnské Mendelovy univerzity.

Nové možnosti likvidace následků bobří činnosti určitě využijí pracovníci lednického zámeckého parku. Jak ovšem dodává jeho správce Oto Bernad, nejlepším řešením by bylo celý park oplotit. „Délka je ale kolem dvou a půl kilometru a cena kolem třiceti miliónů korun,” vyčíslil správce.

Nové opatření zatím nevstoupilo v platnost. Návrh zatím visí na úřední desce Jihomoravského kraje a obcí k připomínkování. „Několik jsme jich už na úřadě zaznamenali,” připustila Anna Hubáčková.

autor: gaj
Spustit audio