Západočeská galerie usiluje o interiér architekta A. Loose

11. listopad 2011

Jedním z mála světových unikátů Plzně je počet interiérů světově proslulého architekta Adolfa Loose. V Plzni dosud jeho dílo zpřístupněno není, ač je ve městě nejvíc Loosových realizací hned po Vídni. V největším plzeňském interiéru, na němž se podílel slavný architekt Adolf Loos, by mohlo vzniknout badatelské centrum pro výzkum architektury. O cenný vícepodlažní byt na Klatovské třídě 110, jenž svou koncepcí připomíná slavnou Müllerovu vilu v Praze, usiluje Západočeská galerie.

Kromě centra v něm chce expozici připomínající Loose, architekta světového významu. O projektu nyní jedná město Plzeň jako vlastník objektu s Plzeňským krajem, zřizovatelem galerie.


Snahou Západočeské galerie je uvést nejcennější prostory bytu ze 30. let 20. století do stavu blízkého tomu původnímu a zpřístupnit je veřejnosti. V dalších prostorách by chtěla připravit menší plochu pro stálou expozici o Loosově práci. Důležitou část by pak tvořilo badatelské centrum zabývající se architekturou 19. a 20. století i tou současnou, a to nejen ve vztahu k Plzni, ale také k celému Plzeňskému kraji.

Interiér bytu na Klatovské třídě patří mezi největší v Plzni, na nichž se Loos podílel. Byt má tři podlaží, celkovou koncepcí se podobá Mülerově vile, má i podobné uspořádání. Je tam dvoupodlažní hala a další podlaží ložnicové, kde byly pokoje dětí a rodičů, pro personál. Byt byl po válce rozdělen na několik částí, hlavní hala byla zcela oddělena a byl z ní vytvořen nebytový prostor. Další části byly rozděleny na menší byty. Dochovala se řada původních prvků, například mramorování, dřevěné táflování, kliky a podobně. Dnes je podstatná část bytu volná, patří městu. To nyní nabídlo kraji bezplatný převod objektu.


Původní majitelé bytu, Oskar a Jana Semlerovi, emigrovali v roce 1939 do Austrálie, jejich dům přešel roku 1942 na Německou říši, pak na český stát. O navrácení majetku požádali, ale protože tak učinili až po únoru 1948, k restituci nedošlo.

Západočeská galerie je jedinou institucí v Plzeňském kraji, jež se věnuje architektuře. Sbírku architektury založila před dvěma lety.

Adolfa Loose přibližuje ve Výstavní síni „13" autorský projekt Západočeské galerie „Loos - Plzeň - souvislosti".
Kromě této expozice nabízí Západočeská galerie v Plzni v Masných krámech ještě jednu výstavu k slavnému architektovi. Tu připravilo Muzeum hlavního města Prahy a má název „Adolf Loos - dílo v českých zemích". Repríza pražské výstavy potrvá do 8. ledna, plzeňský projekt do 12. února.

autor: Petra Kosová
Spustit audio