11. listopadu 2011

11. listopad 2011

Samba Mapangala & Orchestra Virunga - Maisha Ni Matamu (Life Is Sweet)

Hudbě, která se v Africe hraje v rádiu či k tanci, těžko můžeme říkat etnická, protože nebývá spojena s jedním vyhraněným etnikem či regionem. Naopak, velmi časté jsou panafrické styly, které čerpají souběžně z několika afrických kultur, a díky tomu mají odezvu v mnoha zemích kontinentu. První panafrickým stylem se stala před padesáti lety konžská rumba, která vedle Konga zasáhla Angolu, Keňu, a pronikla dokonce až do Paříže a na karibské ostrovy. Typicky panafrickým umělcem je zpěvák Samba Mapangala. Narodil se v Kongu, v mládí odešel studovat do hlavního města Kinshasy, a později, už jako profesionální muzikant se usadil v Ugandě, odkud se přestěhoval do Nairobi, hlavního města Keni, kde má dodnes se skupinou Virunga svoji domovskou základnu. Jeho poslední studiové album se jmenuje Maisha Ni Matamu, Život je sladký.

Maisha Ni Matamu (Life Is Sweet)

Jirani (Neighbors)

Hlavní muzikantskou oporou zpěváka Samba Mapangaly na jeho albu Život je sladký je kytarista Syran Mbenza. Ten se narodil v Kinshase, hlavním městě Konga, ale vrcholná léta své kariéry prožil v Angole a v Paříži, a mezi afirckými hudebníky je legendou první kategorie: znalec africké hudby, britský DJ Andy Kershaw o něm dokonce prohlásil, že ani Eric Clapton není dost dobrý na to, aby Mbenzovi naladil taru.

Tupande Miti (Let's Plant Trees)

Nipigie Simu (Call Me)

Jednu ze skladeb alba Život je sladký věnoval Samba Mapangala ostrovu Zanzibar, který je sice součástí Tanzánie, ale představuje zcela unikátní místo i turistickou destinaci. Od roku 2004 je Zanzibar dějištěm velkého panafrického festivalu Sauti za Busara, jehož ozdobou bývá pravidelně unikátní legenda místní hudby, téměř 100letá, ale stále vitální zpěvačka Bi Kidude. Vzpomínkou na festival i její vystoupení je skladba Zanzibar.

Zanzibar

Les Gorilles des Montagnes (Mountain Gorillas)

Jirani (Instrumental Version)

Tupendane (Let's Love Each Other)

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Samba Mapangala

Spustit audio