Bertiným údolím na Erbenovu vyhlídku v Ústí nad Labem

12. listopad 2011

Zajímavá místa vhodná k podzimní procházce se dají najít i ve městech. Na jednu takovou, která vás zavede z centra krajského města na jeho periférii, vás zve Frederik Velinský.

Turistické stezky procházejí často také centry měst. Je tomu tak i v případě té žlutě značené, která začíná na hlavním nádraží v Ústí nad Labem. Povede vás přes rušnou křižovatku a podél znělcového masivu Mariánské skály frekventovanou ulicí v Důlcích.

Její název napovídá, že tu bývaly četné lomy na kámen. Asi kilometr od nádraží se aut konečně zbavíte. Silnice odbočuje doleva a před vámi se ukáže vstup do romantického údolíčka, kterému se říká Bertino – podle dámy, která se jím ráda procházela a na konci 19. století věnovala peníze na jeho zkrášlení.

Z tehdejších úprav zbyl do dneška jen umělý vodopád. Údolí dlouho chátralo a poznamenala ho i necitlivá výstavba garáží, které na jednom místě trčí nad údolí jako bizarní hradba.

Obnova Bertina údolí proběhla v roce 2003. Dnes jím prochází naučná stezka, dlouhá 800 metrů. Stříbrnický potok, který údolí vyhloubil, dostal při úpravách charakter bystřiny a jeho podoba se blíží přírodní, přestože na jedné straně z trubky vytéká a na druhé v ní zase mizí. Horní část údolí má podobu skalního kaňonu. Potok si tam vymlel cestu čedičovými vyvřelinami.

V Bertině údolí se ve středověku činili horníci, kutali tam stříbro. Stopy po jejich činnosti už tu ale dnes nenajdete. Údolí je zarostlé dubo-habrovým lesem s buky a javory. Na podzim, když padá listí, je v něm opravdu krásně.

Nad Bertiným údolím vás čeká nezáživný výšlap do stále prudšího kopce mezi paneláky Stříbrníků a Dobětic, až se v Brandtově ulici žlutá konečně zanoří do smíšeného lesa a po okraji luk vás dovede až k rozhledně Erbenova vyhlídka. Je z ní vidět celé město, údolí Labe, České středohoří i masiv Krušných hor.

Od vyhlídky můžete sejít po zelené a pak modré značce zase do Dobětic, na konečnou trolejbusu, který vás odveze zpátky do centra města. Pěšky ujdete asi čtyři kilometry.


Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio