Lesopark kolem hradu Sádek má původní podobu

11. listopad 2011
Zprávy z

Lesy České republiky dokončují náročnou úpravu lesoparku pod hradem Sádek u Třebíče. Původní park velký přibližně jako 7 fotbalových hřišť se rozkládal na jižním svahu v podhradí. Po 2. světové válce majetek získal stát, a postupem času park ztratil svůj charakter. Dnes je z něj však už opět rekreační les ve stejné podobě a kráse jako tomu bylo před 100 lety a to včetně cestiček, mostků, vyhlídek a zákoutí s lavičkami.

Hrad Sádek je významnou kulturněhistorickou památkou. Region se navíc díky otevření Vinařského a kulturního centra Sádek v roce 2003 stal vyhledávaným cílem turistů. V loňském roce proto Lesy ČR zahájily obnovu původního lesoparku. Na tuto akci se navíc také podařilo získat významnou dotaci z EU. „V průběhu letošního roku se povedlo provést většinu parkových úprav a nutných ošetření stromů v historických alejích. Zcela se pak podařilo dokončit informační značení v parku, vybavenost a výstavbu turistických chodníků. Celkové náklady na obnovu lesoparku Sádek se pohybují ve výši bezmála 5 milionů korun,“ shrnuje výsledky letošních prací Jan Sovák, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Jihlava.

část hradního okruhu

Díky parkovým úpravám je hrad Sádek lépe viditelný

V rámci parkových úprav došlo k odstranění nejen druhově nevhodných dřevin, ale i suchých a nebezpečných stromů. Současně jsou obnovené průhledy otevírající pohled jak na budovu hradu, tak i směrem od hradu do okolní půvabné krajiny.

průhledy na hrad Sádek

Stromy v parku po ošetření omládly

V průběhu úprav parku odborníci ošetřili 177 stromů – starých dubů a také celé řady dalších stromů v dvouřadých alejích starých lip a jírovců. „Stáří stromů je více než 100 let a jejich stav nebyl dobrý - stromy napadly dřevokazné houby. K ošetření stromů jsme však přistoupili velmi opatrně. V jejich dutinách totiž působí larvy některých vzácných hmyzích druhů, například zlatohlávkovitých brouků. Krátká alej mezi kapličkou svatého Františka z Assisi a vstupem do zámku byla nahrazena nově vysázenými lipami, mezi kterými jsme však pro brouky ponechali 8 kusů torz dutých lip na dožití,“ uvádí Jan Sovák. V průběhu parkových úprav se navíc podařilo vysadit 200 kusů zcela nových stromů a keřů a vybrané plochy pracovníci Lesů ČR zatravnili.

broukoviště

Turistům slouží v parku i nové chodníky a informační značení

Rekonstrukcí v parku prošla rovněž část turistických chodníků; v některých částech parku jsou dokonce vybudovány chodníky zcela nové. Novou kamennou dlažbu získaly současně plochy vyhlídek na hradebním okruhu. Navíc nejen na vyhlídkách, ale i kolem hradebního příkopu je v zájmu zvýšení bezpečnosti návštěvníků nainstalované nové dřevěné zábradlí. Okolí turistických pěšin je nově osazené deseti informačními tabulemi, na kterých jsou návštěvníkům k dispozici ucelené informace o hradu Sádek i celém přilehlém parku.

cestičky pod hradem Sádek

Kolbiště pro zábavu malých i velkých

Obnovený lesopark Sádek dostal také nový mobiliář. Kromě jednoduchých laviček a zastřešených lavic se stolem je těsně pod hradebním valem zcela nové kolbiště s amfiteátrem, bludištěm a palisádovou obrannou věží. „Může sloužit k pořádání dětských her, soutěží nebo kulturních akcí. Jeho součástí je také soubor herních prvků robinsonádního typu různé obtížnosti. Výtvarnou dominantu celé plochy tvoří ručně vyřezávaný dřevěný sloup. Pro relaxaci pak příchozím na okraji kolbiště poslouží šestiúhelníkový altán s krytým posezením,“ líčí detaily nové atrakce Jan Sovák.

kolbiště - totem

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE:

Historie

První zmínky o tehdejším hradu Sádek pocházejí již z roku 1286. Přestavba hradu na zámek probíhala nejprve v 16. století v renesančním stylu a později po požáru v roce 1694 ve stylu barokním. Vlastníky zámku a souvisejícího panství bylo několik významných šlechtických rodů. Od roku 1796 se vlastníky sádeckého panství a zámku stal rod hrabat Chorinských z Ledské. Ti jej vlastnili až do roku 1945. Přibližně od této doby až do roku 2007 sídlila na zámku základní škola. Původně pečlivě udržovaný park začal chátrat přibližně v době 1. světové války, kdy nebyl dostatek personálu na jeho náročnou údržbu. Náročnost a hlavně nákladnost údržby způsobily, že se péče o park až do konce 2. světové války již nikdy nevrátila na úroveň z 19. a počátku 20. století.

výhled z hradního okruhu
autor: Michal Malý
Spustit audio