Brněnská hvězdárna se po velkorysé rekonstrukci znovu otevírá

12. listopad 2011

Po bezmála rok a půl trvající odstávce se znovu otevírá pro veřejnost Hvězdárna Brno. Zařízení na Kraví Hoře prošlo úpravami za téměř sto milionů korun. Je to na něm znát. Má například nové dalekohledy, podzemní výstavní sál a terasy.

Zřejmě tou hlavní novinkou opravené brněnské hvězdárny je podzemní výstavní sál nazvaný Přírodovědné exploratorium. „Je to mnohaúčelový sál, ve kterém jsou různé interaktivní expozice,“ vysvětlil ředitel Hvězdárny Brno Jiří Dušek, „a první expozice, se kterou se naši návštěvníci setkají, je výstava Příběh sluneční soustavy.“

Dalšími novinkami jsou prosklené stěny hlavního vstupu s nádherným výhledem na Brno, dalekohledy, pozorovací terasy na střeše nebo úplně nová prosklená fasáda.

Pro veřejnost se otevírá Hvězdárna Brno v sobotu. Vedle výstavy „Příběh sluneční soustavy“ nabízí v planetáriu program „Neuvěřitelné Brno“.

Přestavba vyšla na 97 milionů a 400 tisíc korun, třetinu zaplatila Evropská unie, zbytek město Brno. Zhruba za rok uzavřou brněnskou hvězdárnu znovu. Během tří měsíců instalují v planetáriu digitální promítací systém, jedinečný v celé České republice.

autor: Vladan Dokoupil
Spustit audio