Ochránci přírody na Šumavě opravili hnízdiště ohroženého sokola

11. listopad 2011

Hnízdiště kriticky ohroženého dravce sokola stěhovavého opravili v minulých dnech ochránci přírody v šumavském národním parku. Úprava má zajistit především větší bezpečí hnízdícího páru. Pár sokolů se už několik let pokouší hnízdit na skalní stěně v západní části šumavského parku. Ani letos se mu tam ale nepovedlo odchovat mladé, protože je zahubili predátoři. Díky nové úpravě hnízdiště v asi desetimetrové výšce má teď sokol větší šanci mláďata příště zdárně vyvést.

Odhaduje se, že v ČR hnízdí nyní až kolem 50 párů sokolů. Na Šumavě se za posledních pět let zvýšil počet známých hnízdišť ze dvou na šest. Letošní hnízdění sokolů bylo na Šumavě úspěšné jen v polovině hnízd. Kromě predátorů jsou na vině povětrnostní vlivy, kdy hnízdo vyplavily silné deště. Na hnízdění má negativní vliv také turistický ruch, lesnická činnost, či dokonce případné nelegální vybírání vajec nebo mláďat z hnízd.

Sokol stěhovavý patří mezi zákonem chráněné druhy a je zařazen i do červené knihy kriticky ohrožených druhů. Jeho populace prodělala v minulém století značné změny. Zatímco během 50. let 20. století hnízdil sokol běžně na všech vhodných místech v Česku i jinde ve světě, v průběhu 60. let z tuzemské přírody téměř vymizel. Hlavní příčinou bylo používání pesticidů a pronásledování člověkem. Dnes se situace pomalu zlepšuje.

O ochranu a monitorování populace na Šumavě se kromě zoologů národního parku starají také členové Českého svazu ochránců přírody Plzeňsko.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio