Nečestná hra se pavoukům vyplatí

14. listopad 2011
Monitor

Pavouci lovčíci podvádějí své partnerky bezcennými dárky. Samičky to poznají, ale cena za odhalený podvod není příliš vysoká.

Samečci lovčíků hajních (Pisaura mirabilis) před pářením nosí své samičce dárek. Obvykle je to hmyz zabalený do hedvábných vláken. Někteří samečci však podvádějí – kořist pozřou sami a do hedvábí zabalí nepoživatelná semena nebo části vnějších schránek hmyzu. Pozorování pářicích rituálů lovčíků dokázalo, že sameček, který se vybaví jakýmkoli dárkem, má větší šanci na spáření než sameček, který přijde na námluvy bez něj.

Samičky však poznají cenu dárku a podle ní odměří čas, který jsou ochotné samečkovi věnovat. Přenos spermatu je tak u samečků, kteří samičku podvedli nepoživatelným dárkem, výrazně kratší než u těch, kteří jí přinesli vypasenou mouchu. A co víc, nečestný sameček lovčíka se dočká ještě kratšího páření než ten, který přišel bez jakéhokoli dárku. Teoreticky přitom platí rovnice, že čím delší je páření, tím více spermií stihne sameček přenést do těla samičky a tím větší bude počet jeho potomků. Nečestní samečci by tak měli být potrestáni menším reprodukčním úspěchem. Ve skutečnosti se však počet narozených mláďat u samců, kteří samičkám přinesli hodnotný a bezcenný dárek, příliš neliší. Podvádění se tak samečkům lovčíků přece jen vyplatí. A to je zřejmě důvod, proč se nečestné chování v evoluci udrželo.

<p><iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/N6l5uOo2GFI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Rozdíl mezi hodnotným a bezcenným dárkem si však uvědomují i oni. Pokud chce samička předčasně ukončit páření a odejít s dárkem pryč, snaží se sameček odvrátit tento úmysl tím, že si hraje na mrtvého. Platí to však jen tehdy, pokud je dárek hodnotný – pokud je nepoživatelný, nebude se sameček předstíráním smrti namáhat. Při pozorování také vyšlo na jevo, že samci i samice o hodnotné dárky bojují, ale nikdy o ty bezcenné.

Zdroj: BMC Evolutionary Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio