Odhalené tajemství srpkovité anémie

14. listopad 2011
Monitor

Vědcům se podařilo odhalit mechanismus, kterým srpkovitá anémie chrání před malárií.

Srpkovitá anémie je dědičné onemocnění, které postihuje červené krvinky. Obvyklý tvar „promáčklého piškotu“ se změní na protáhlé srpečky. Před 67 lety britský genetik Anthony Allison zjistil, že nositelé jedné kopie zmutovaného genu, který podmiňuje srpkovitou anémii, jsou chráněni před malárií. V rovníkové Africe, kde je malárie hojná, se proto jedna kopie vyskytuje asi u 40 % obyvatel. Jakým způsobem je před malárií chrání, bylo záhadou, kterou se – přinejmenším částečně – podařilo vysvětlit až nyní.

Vědci z Heidelberské univerzity spolu s kolegy z Burkiny Faso porovnávali elektronovou mikroskopií srpkovité a zdravé krvinky s těmi, které infikoval malarický parazit Plasmodium falciparum. Zjistili tak, že těsně pod membránou normálně tvarovaných krvinek se nachází velké množství krátkých vlákem bílkoviny aktinu. Malaričtí parazité uvnitř krvinky je zneužívají k tomu, aby na povrch přepravili svůj vlastní protein adhesin. Kvůli němu se krvinky stávají „lepkavými“, takže lnou k sobě i ke stěnám cév a vyvolávají symptomy malárie. U sprkovitých krvinek to však nejde. Aktinový můstek je oddělený od zásob adhesinu, které parazité utvářejí uvnitř krvinky. Místo toho, aby se lepkavé molekuly dostaly na povrch, pak neškodně plavou ve váčcích uvnitř cytoplazmy.

Logo

Zdroj: Nature

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.