Mládě zubra se bude pyšnit jménem Cvelf

15. listopad 2011

Mládě zubra evropského, narozené v Podkrušnohorském zooparku 28. 10. 2011, se bude jmenovat Cvelf. Jméno bylo vybráno z celkem 65 tipů, které poslali lidé v průběhu uplynulých dvou týdnů.

Návštěvníci a příznivci zooparku projevili velkou nápaditost a posílali jména, která pobavila a překvapila svou originalitou. Kromě Cvika, Cvaldy a Cvacha se objevovala i jména jako Cvonny a Cvoody nebo Cval, Cverrari nebo Cverg. Jednoduchou vyřazovací metodou a počtem tipujících byl nakonec vybrán právě Cvelf. Mládě bude slavnostně pokřtěno ještě v tomto roce.

Zubr evropský je zařazen do Evropského záchovného programu EEP, nejstarší plemenná kniha je vedena v Polsku. V roce 2005 a 2006 se zoopark připojil k reintrodukčnímu programu zubrů. Mláďata odchovaná v zooparku byla úspěšně vypuštěna do Národního parku Poloniny na Slovensku. Další mláďata zubrů rozšířila chov evropských zoologických zahrad a chovných zařízení, která se zooparkem spolupracují. Podobná budoucnost čeká i samce Cvelfa. Zatím se ale stále drží v blízkosti matky a dělá radost návštěvníkům zooparku i zdejším chovatelům.

autor: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov
Spustit audio