Tano se má ve Stuttgartu dobře, odchod Moji se opět přiblížil

15. listopad 2011

Gorilí sameček, který se v Zoo Praha narodil minulé úterý, byl včera převezen do „gorilí školky“ v německém Stuttgartu. Stalo se tak poté, co jej jeho matka Bikira nepřijala a v pátek nevyšly ani dva pokusy jí mládě přiložit.

Ještě na českém území dostal včera sameček jméno Tano, což ve svahilštině znamená „pátý“.

„Naším cílem je, aby z Tana vyrostl pokud možno plnohodnotný gorilí samec,“ zdůraznil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Ve Stuttgartu pro to budou ty nejlepší podmínky, a to jednak díky tamním bohatým zkušenostem, jednak díky gorilí skupině s potenciálem mládě přijmout.“

Během transportu již Tano nebyl v inkubátoru. Ve svém náručí jej vezl Miroslav Hmirák, který se o něj staral již od prvních hodin po narození. Kvůli chladnému počasí měl Tano na sobě i svetřík a čepičku.

Ve Stuttgartu se nyní o pražského samečka nepřetržitě starají dvě chovatelky. Po dvoutýdenní karanténě ho začnou ukazovat tamním gorilám. Současně dostanou šanci Tana spatřit i návštěvníci.

Tano již nemusí být v inkubátoru

„První noc ve Stuttgartu měl Tano výbornou,“ sdělila do Prahy dnes ráno dr. Marianne Holtkötter, „a za dobu svého pobytu zde vypil už 290 mililitrů mléka.“

Situace v pražské skupině goril nyní umožňuje uspíšit odchod Moji do španělského Cabárcena. Tento víkend tak bude pravděpodobně poslední, kdy budou mít návštěvníci možnost ji vidět.

autor: Zoo Praha
Spustit audio