Pavel Jungwirth: Ucho, draslík, sluch...

18. listopad 2011
Vstupte!

Jak je to v našem uchu udělané, že můžeme vnímat zvuky, hudbu a řeč? Čím to, že vy, milí posluchači, mě nejspíš slyšíte dobře, zatímco někteří lidé mají sluchovou vadu nebo vůbec neslyší?

Tahle otázka překvapivě úzce souvisí se slanou vodou, tedy s roztoky iontů solí, kterými se každodenně zabývám. Dostanu se k tomu podrobněji v zítřejším pořadu Vstupte!, slibuje chemik prof. Pavel Jungwirth, zítřejší "pátečník" v Leonardu.

Prof. Pavel Jungwirth, CSc. (*1966 v Praze) je český fyzikální chemik, vysokoškolský pedagog a popularizátor vědy. Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Titul kandidáta věd získal za práci v oblasti výpočetní chemie, pracoval pod vedením prof. R. Zahradníka v Ústavu fyzikalní chemie J. Heyrovského AV ČR a na Univerzitě Karlově v Praze. V současné době pracuje Pavel Jungwirth jako vedoucí vědeckého týmu v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a je externím členem katedry chemické fyziky a optiky MFF UK. S příspěvky doc. Jungwirtha se lze setkat na stránkách týdeníku Respekt nebo v pátečních autorských pořadech Vstupte! programu ČRo Leonardo.

Sluchové ústrojí

V pondělním Vstupte! uslyšíte:

Prestižní ocenění Medaili Josefa Hlávky udělila včera Hlávkova nadace přednímu českému neurofyziologovi a neurobiologovi Františkovi Vyskočilovi z Fyziologického ústavu Akademie věd. Letos je to pro profesora Vyskočila, který se dožívá 70 let, již druhé významné ocenění. Tento měsíc převzal z rukou předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše také Čestnou oborovou medaili J. E. Purkyně za zásluhy v biomedicínských vědách. Vstupte! s prof. Františkem Vyskočilem odvysíláme v pondělí 21. 11. 2011.

Spustit audio