Vousky na čenichu jako evoluční milník

17. listopad 2011

Savci se od plazů liší svou teplokrevností, větším mozkem a tím, že rodí živá mláďata. O něco méně nápadný je fakt, že na rozdíl od plazů mají savci na čenichu pohyblivé vousky. Podle vědců ze Sheffieldské univerzity jejich vznik patří ke stěžejním bodům savčí evoluce.

K savcům, kteří dlouhé vousky na čenichu využívají prakticky neustále, patří hlodavci. Myš nebo potkan, kteří se ubírají rovným směrem, velkou rychlostí pohybují vousky na obou stranách čenichu rovnoměrně vpřed a vzad. Jakmile zvíře natočí hlavu, pohyb vousků se tomu přizpůsobí. Když vousky na jedné straně zkoumají nějaký objekt, ty z druhé strany čenichu nezahálejí a snaží se získat další informace z okolí. Vousky myším a potkanům umožňují přesně určit pozici, tvar a texturu objektů. Na základě těchto senzorických informací pak zvíře může učinit rychlé rozhodnutí a vytvářet si jakousi mapu svého prostředí.

Jak savci využívají vousky na čenichu, sledovali vědci ze Sheffieldské univerzity nejen u myší a potkanů, ale také vačic krysích (Monodelphis domestica). Tito jihoameričtí vačnatci jsou velice podobní časným savcům, kteří se objevili v době před 125 miliony let, kdy se oddělily linie placentálních a vačnatých savců. Výsledky studie demonstrovaly, že vačice zacházejí se svými vousky navlas stejně jako dnešní hlodavci. Naznačuje to, že schopností aktivně využívat vousky ke sběru informací byli vybaveni přinejmenším někteří z prvních savců, jací se na Zemi objevili.

Krysa (Rattus fuscipes)

Byla to noční zvířata, která žila především na stromech. Aby přežila ve světě, kterému dominovali dinosauři, potřebovala integrovat informace ze všech smyslů. Zrak, sluch, čich, chuť a hmat měli i plazi. Vousky na čenichu však hmat pozvedly na úroveň, která savcům pomáhala orientovat se v noční temnotě a o které si plazi mohli jenom nechat zdát. Na pohled nevýznamné vousky na čumáku proto mohly být důležitým milníkem mezi savci a jejich plazími předky.

Zdroj: University of Sheffield, Philosophical Transaction of the Royal Society B

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.