Zdraví našeho psa záleží na správné výživě - 17. listopadu

18. listopad 2011

Ve čtvrteční chovatelské poradně Dvojky jsme hovořili s veterinářkou Lucií Skálovou o zásadách zdravé psí vyživy. (Neautorizovaný a needitovaný přepisu pořadu najdete v článku.)

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A pěkné dopoledne přeji i paní doktorce Lucii Skálové z veterinární nemocnice AA-Vet. Dobrý den.

Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
My si v rámci dnešní veterinární Poradny budeme povídat o zásadách zdravé výživy psů, a to je určitě téma, které zajímá všechny chovatele, přece jenom nechceme-li skončit, jako když pejsek s kočičkou vařili dort, tak bychom měli přesně vědět, co těm našim čtyřnohým mazlíčkům servírovat. Zároveň je to ale otázka velmi široká, byly o výživě psů popsány stohy papírů, zveřejněno spoustu studií, článků a elaborátů, takže pojďme si to nějak stručně shrnout, jakými zásadami bychom se měli řídit?

Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak nevím, jestli dokážu shrnout všechny ty články, studie a elaboráty, nicméně měli bychom se rozhodnout víceméně, jestli budeme pro domácí vařenou stravu takzvaně, anebo jestli budeme kupovat granule pro pejsky, kterých je na trhu velmi široké spektrum. A tam bychom měli vědět, že pokud bychom se rozhodli pro tu stravu vařenou, tak musíme ji měnit, nestačí ..., většinou dříve chovatelé uvařili těstoviny nebo rýži nebo vločky, dali do toho maso, kuřecí skelety a mysleli si, jak tomu pejskovi vlastně víceméně nedělají dobře. Na druhou stranu taková strava domácí vařená tohohle toho typu je poměrně chudá na minerály, na stopové prvky, na vitaminy a v takovém případě bychom měli buď použít nějaké potravinové doplňky jako tabletky vitaminové, víceméně přidat tam trošku třeba vařené mrkve, kuřecí játra, ta masa obměňovat, anebo se rozhodnout, že si víceméně usnadníme život a koupíme granule, přičemž důležité je vybrat si správnou značku nebo správnou sortu těch granulí, protože to, že je něco granulovaná strava a je napsáno na pytli kompletní granulované krmivo, tak to ještě zdaleka neznamená, že se jedná o krmivo kvalitní, přičemž můžeme se řídit, nebo já bych se řídila takovou orientační pomůckou, a to je cena těch granulí. Když si uvědomíme, kolik stojí v krámě maso, tak nám musí být jasné, že za 30 korun kilo granulí, tam toho masa asi příliš nebude, zvlášť, když je to ještě úplně vyschlá sušená strava. Já bych se orientovala okolo 70 korun za kilogram granulí, že už by to krmivo mělo být víceméně kvalitní, přičemž zase vždycky pejsek ocení víc, pokud my mu uvaříme masíčko, tak mu to bude víc vonět, tak mu bude chutnat a psi dávají přednost vařené stravě, samozřejmě je to pro ně chuťově přijatelnější, na druhou stranu ve významné míře já jsem spíš pro krmení granulovanou krmnou směsí, protože to je vyvážené, u těch kvalitních výrobců je tam vlastně všecko, co ten pejsek potřebuje, nemusíme se bát nějakých výkyvů kvality a i chuťově se to dá zpříjemnit tomu pejskovi.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili pakliže se rozhodneme pro vařenou stravu, tak mít na paměti důraz na pestrost pro ty pejsky a pakliže tedy pro suché krmivo, tak opravdu studovat složení těch jednotlivých granulí, abychom věděli, co těm našim miláčkům dáváme?

Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Přesně tak. Buď se orientovat podle ceny, anebo poměrně zajímavé je podívat se vlastně zdroj bílkovin, na těch pytlích je to napsáno a když vidíte, že jsou tam bílkoviny a pak je tam napsáno zdroj pšenice, kukuřice, soja, to znamená, to jsou bílkoviny, základní stavební látky organismu, které jsou z rostlinné stravy, a to spektrum, nebo to jejich složení je trošičku jiné, než je u masa a výrobků nebo bílkovin živočišného původu a ten psí organismus je taky jinak zpracovává, jinak jsou pro něj prospěšné. To znamená, více se orientovat na krmiva, kde vlastně to složení těch granulí jsou bílkoviny původem masného původu, no.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co když k vám na kliniku nebo do veterinární nemocnice přijde člověk, který s vámi chce zkonzultovat, že by rád svého psa krmil konzervami?

Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak zase ta kvalita u těch konzerv je velice, velice různá, já říkám od semleté krávy, která pošla na poli, až po výběrové maso s doplňkami. U konzerv si musíme uvědomit, že jsou poměrně dražší, než granulovaná strava a že my víceméně platíme velkou část za vodu, která je v mase a v těch konzervách obsažená. Zase konzervy vždycky budou pejskovi chutnat, není to víceméně problém u yorkshira, tam nás to asi finančně nezatíží, ale pokud bychom měli kupovat 5 konzerv každý den pro dogu nebo podobně velká plemena psů, tak ta finanční stránka už poměrně se nám to prodraží, musím říct tak.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
O zásadách zdravé výživy psů si v dnešní veterinární Poradně povídáme s paní doktorkou Lucií Skálovou z veterinární nemocnice AA-Vet a ptát se můžete i vy, milí posluchači. Svoje dotazy můžete směřovat buď na mailovou adresu jejakaje@rozhlas.cz nebo můžete svoje otázky posílat ve formě SMS zprávy na číslo 9077704, tvar SMSky je následující R2 mezera JEJAKAJE mezera a text vaší zprávy. Službu provozuje ATS Praha a jedna SMSka vás bude stát 4 koruny. No, a krom toho samozřejmě po skončení našeho povídání bude probíhat chat na našem webu dvojka.rozhlas.cz. A chcete-li se zeptat paní doktorky Lucie Skálové živě přímo hned teď, tak vytočte naše telefonní číslo 221552525 nebo 221552424.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.