Konference Krása, krajina, příroda

18. listopad 2011

Jak se vyvíjel eticko-estetický vztah člověka ke zvířatům? Kde začíná a končí krása zvířat? S čím bylo historicky spjato postavení zvířat v kultuře i náboženství?

Na tyto a spoustu dalších otázek hledali odpověď odborníci ze Společnosti pro estetiku při Akademii věd ČR, z Univerzity Karlovy v Praze, Masarykovy univerzity v Brně, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, ale také z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitře na interdisciplinární konferenci o roli estetických hodnot ve vztahu k přírodě, krajině a životnímu prostředí nazvané Krása, krajina, příroda.

Například doktor Karel Stibral z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity se zaměřil na to, jak pojímal krásu zvířat Charles Darwin a z čeho jeho názory pramenily. Profesor Stanislav Komárek z Přírodovědecké fakulty a Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy nastolil mimo jiné otázku, co vlastně lidi na zvířatech tak fascinuje a s čím je spjata existence zoologických zahrad, které mají velmi dlouhou tradici datující se až do Starého Egypta, Asýrie a Číny. Na otázku Jany Olivové, z čeho plyne, že některá zvířata považujeme za krásná a jiná méně, profesor Stanislav Komárek konstatoval:

autor: Jana Olivová
Spustit audio