Sóju možná jíme déle než 5 000 let
Domestikace sóji proběhla velice časně a v mnoha různých kulturách. Tvrdí to archeologové, kteří zkoumali ohořelá semena z dávných lidských sídlišť.
Podle dosavadních poznatků byla sója (Glycine max) poprvé domestikována asi před 3 000 lety ve střední Číně. Toto datum vycházelo především z nálezů zuhelnatělých semen, která byla objevena na mnoha archeologických nalezištích. Předpokládá se, že větší boby jsou důkazem domestikačního procesu, který logicky kladl důraz na jejich velikost. Ty menší, které jsou staré až 9 000 let, by naopak měly patřit dosud nezdomácnělým rostlinám.
Tým amerických a japonských vědců pod vedením archeoložky Gyoung-Ah Lee z Oregonské univerzity se však domníval, že velikost sójových bobů mohl zkreslit žár. Vědci vzali semena současných rostlin, nechali je zuhelnatět a porovnali je s těmi z archeologických nalezišť v severní Číně, Japonsku a Jižní Koreji. Výsledky jejich experimentů naznačují, že k domestikaci sóji mohlo dojít už před 5 500 lety. V severní Číně se sója zřejmě objevila spolu se vznikem prvních vesnic a před 3 000 lety se rostliny plodící velká semena pěstovaly v Jižní Koreji. Podle vědců je to vcelku logické: sója je rostlina, které se dobře daří v krajině ovlivněné lidmi. A lidé zase brzy zjistili, že chutná a nutričně hodnotná semena sóji mohou živit je i jejich dobytek.
Zdroj: University of Oregon
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.