Pelikáni stráví zimu v zázemí

21. listopad 2011

Úspěšný odchyt pelikánů proběhl v Podkrušnohorském zooparku v pátek 18. listopadu 2011. Sedm pelikánů bílých a stejný počet pelikánů kadeřavých bylo pomocí loděk nasměrováno na břeh rybníka, kde již čekali chovatelé.

Někteří ze 14 ptáků se po prvním pokusu o odchyt vrátili zpět na hladinu, celý postup musel být proto několikrát zopakován. Odchyt byl nakonec úspěšný a všech 14 pelikánů bude až do dubna příštího roku umístěno na zimovišti. Během zimování se budou věnovat jedné z nejdůležitějších činností – hnízdění.

Odchyt pelikánů probíhá v zooparku každoročně v listopadu, přesný termín ale určuje počasí.
Pelikáni bílí a kadeřaví jsou v letním období ozdobou Kamenného rybníka. Návštěvníky zaujmou především díky svému zobáku s velkým vakem, do kterého chytají potravu, tvořenou různými druhy ryb. Ryby loví větší počet pelikánů společně. Sestaví se do půlkruhu a ryby naženou na mělčinu, kde jsou snadnou kořistí. Přibližně deset kilogramů vážící pelikán spotřebuje 1 kilogram ryb denně.

V přírodě žijící pelikáni hnízdí v Africe a v oblastech od jihozápadní Evropy po střední Asii. Tito vodní ptáci patří k největším, jsou výborní letci a v době tahu létají velmi vysoko.

autor: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov
Spustit audio