Budoucnost Panochovy nemocnice v Turnově je nejistá

21. listopad 2011

Turnovská nemocnice má přijít o lůžkové oddělení gynekologie. Všeobecná zdravotní pojišťovna už oznámila, že jí neobnoví potřebnou smlouvu.

Nedávno v Turnově zavřeli porodnici, před tím tam skončilo dětské oddělení. Přibyla naopak ortopedie a následná péče. Ministerstvo zdravotnictví k tomu počítá s tím, že malé městské nemocnice budou postupně čím dál víc fungovat jako doléčovací centra.

Jaká se tedy rýsuje budoucnost před Panochovou nemocnicí v Turnově?

Ministr zdravotnictví Leoš Heger v Turnově popsal plán, jak náročnou akutní péči přesouvat do velkých nemocnic a specializovaných center, kam budou pacienti jezdit na operace - na doléčení se pak mají vracet zpátky do svých měst: „Tu péči doléčovací a následnou, tu je potřeba dělat lokálně.... Ty nemocnice zůstanou takhle zachované.“

Jak velký prostor pro akutní péči ale například v Turnově zůstane souvisí i s fungováním sítě škol.

„...pokud se zruší interna, pokud se zruší chirurgie, tak se dostaneme do problému kdy nebudeme vědět kam s žákyněmi chodit na praxi.“ říká Eva Rajmová, učitelka odborných předmětů v turnovské střední zdravotní škole.

Jednatel Panochovy nemocnice v Turnově Tomáš Sláma ale odmítá, že by se právě tady měla další oddělení rušit.

„My jsme nemocnice, která má poměrně pevně danou oborovou strukturu. Je pravda že už tady tři roky nemáme dětské oddělení, ale všechny ostatní obory tady mají, dle našeho názoru, velmi dobré technické a personální zázemí a co je podstatnější – přirozený spád nám dodává pacientskou klientelu, takže by bylo nesmyslné, z našeho pohledu, aby byli pacienti nuceni cestovat za péčí, kterou tady uděláme perfektním způsobem... A pro VZP, se domnívám, i levněji než některé větší nemocnice.“ vysvětluje Tomáš Sláma.

Rušit se tak v Turnově podle Slámy nebudou ani gynekologické operace. Navzdory tomu, že gynekologické lůžkové oddělení už nebude mít smlouvu od VZP.

Vedle toho ale se ale i v Turnově osvědčilo rozšíření následné péče a dalších služeb. Obsazené jsou tedy i nově vytvořené dva rodinné pokoje pro umírající pacienty.

autor: leš
Spustit audio