Jihočeské matky si stěžují na Temelín ve Štrasburku

12. prosinec 2003

Sdružení Jihočeské matky zaslalo letos Mezinárodnímu soudu pro lidská práva ve Štasburku dvě stížnosti na Jadernou elektrárnu Temelín. První, kterou již soud přijal, se týká utajování informací o bezpečnosti Temelína. Druhou podaly v listopadu kvůli vyloučení sdružení z rozhodovacího řízení o povolení stavby elektrárny, řekla dnes novinářům představitelka sdružení Dana Kuchtová.

Odmítnutí přístupu k informacím je podle právního zástupce sdružení Františka Korbela v rozporu s evropskou úmluvou na ochranu lidských práv. Druhá stížnost se týká vyloučení odpůrců elektrárny z rozhodování o povolání změn stavby, spojených především s přechodem ze sovětské jaderné technologie na americkou v 90. letech. "Tento postup jim upíral možnost podat odvolání, či jiný opravný prostředek, tedy právo na spravedlivý proces," řekl dnes Korbel ČTK.

Podle ekologů má zejména jejich druhá stížnost reálnou naději na úspěch. Korbel totiž připomněl, že štrasburský mezinárodní soud obdobný problém, týkající se prodloužení provozu švýcarské jaderné elektrárny Beznau II, řešil již v roce 2000. Tehdy stížnost odpůrců elektrárny, kteří namítali porušení práva na spravedlivý proces, odmítl. Lidé se totiž mohli k případu vyjádřit jen omezeně. "V ČR je situace horší, protože odpůrci Temelína byli z řízení vyloučeni zcela. Navíc švýcarská elektrárna, na rozdíl od Temelína, nevykazovala prakticky žádné poruchy," uvedl Korbel. Jihočeské matky od roku 2000 marně usilují o nahlédnutí do projektu budovy pomocných aktivních provozů elektrárny, kterou investor dlouhou dobu odmítal nechat posoudit z hlediska vlivu na životní prostředí. Nápravu podle nich, stejně jako v případě řízení o změnách stavby, nezjednal ani žádný úřad či soud. "Proto jsme se obrátily k mezinárodní soudní instituci, která má pravomoc nad českými soudy," zdůraznila Kuchtová. Sdružení Jihočeské matky vzniklo v roce 1991 jako nezávislé nepolitické ekologické hnutí žen a matek usilujících o nápravu vztahu člověka k životnímu prostředí. Podle jejich představitelek má nyní téměř 200 členek a členů a na 2000 příznivců. Zasazuje se o zastavení rizikových a zdravotně závadných technologií, k nimž řadí především jadernou energetiku.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio