Nové tabule v českobudějovické Recyklační aleji učí třídit i malé děti

22. listopad 2011

Deset hliníkových tabulí ve tvaru stromečku mají malé děti učit správnému třídění odpadů. Stojí v takzvané Recyklační aleji kolem řeky Malše v Dukelské ulici v Českých Budějovicích.

Na tomto projektu spolupracuje město s firmou Eko-Kom, která se zabývá sběrem a recyklací obalových odpadů.

Obyvatelé Českých Budějovic ve třídění odpadů zaostávají. V Jihočeském kraji se třídí průměrně devět kilogramů plastů na osobu. Jenže v krajském městě, kde je největší koncentrace lidí, se v průměru separují jen čtyři kilogramy plastů.

Proto je podle regionální manažerky Eko-Komu, Lenky Pravdové, třeba s osvětou v problematice třídění odpadů začít v útlém věku: „Tabule jsou koncipovány jako procházka alejí. Měly by sloužit hlavně dětem okolo první třídy, které už umí alespoň částečně číst. Dětem v mateřských školkách to může přečíst paní učitelka. Na všech stromečcích by měly být rozebrány všechny odpady, bioodpad, separace, komunální odpad. Průvodcem je doubek, který vysvětluje, jak nakládat s jednotlivými druhy odpadů.“

V Recyklační aleji je kromě hliníkových tabulí-stromečků ještě také dvacet laviček kombinovaných z recyklovaného plastu a betonu. Letos se k nim přidal dětský vláček s vagónky a sedm nástěnek. V aleji stojí i kontejnery na tříděný odpad s průzory, takže lidé mohou sledovat, jak se postupně plní.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio