Chemické zbraně pavouků

23. listopad 2011
Monitor

Pavouci nefily přidávají do svého hedvábí sloučeninu, která odpuzuje mravence. Své sítě tak chrání před poškozením.

Sítě některých druhů nefil mohou být v průměru až jeden metr velké. Není divu, že si pavouk takový výtvor chrání všemi prostředky, mezi které se počítají i chemické zbraně. Biologové z Melbournské univerzity spolu s kolegy ze Singapuru studovali sítě druhu Nephila antipodiana, který se běžně vyskytuje v tropické Asii. V domovině tohoto druhu žije velké množství mravenců, kteří však do sítí nefil zavítají jen výjimečně.

Pavoučí hedvábí nefil totiž obsahuje alkaloid 2-pyrrolidinon – stejnou látku, jakou některé druhy housenek využívají k odpuzování dravých mravenců. V tomto případě sloučenina slouží jako neviditelná závora, která mravenci zabrání vstoupit na hedvábné vlákno pavoučí sítě. Dokazují to experimenty, ve kterých vědci nabídli několika druhům mravenců „most“ z pavoučích vláken. Pokud obsahoval 2-pyrrolidinon, odmítli po něm mravenci přejít. Biologové se domnívají, že mravencům je nepříjemný především fyzický kontakt tykadel s touto látkou.

Zdroj: Proceedings of the Royal Society B

<p><iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/bH3rRYxdnSU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.