Poslední večeři ohrožuje znečištění vzduchu

23. listopad 2011
Monitor

Poslední večeře od Leonarda da Vinciho přežila mnohé politické zvraty i bombardování za druhé světové války. Nyní ji ohrožuje špinavý vzduch a výpary z lidské pokožky.

Nástěnná malba Ježíše Krista a jeho apoštolů se nachází v kostele Santa Maria delle Grazie v Miláně. Město patří k nejznečištěnějším v Itálii, a v roce 2009 byl proto do kostela instalován sofistikovaný systém topení a ventilace, který měl da Vinciho dílo chránit před špinavým vzduchem. Mezinárodní tým vědců do vnitřních a vnějších částí kostela umístil monitorovací zařízení. Výsledky, které jsou nyní k dispozici, dokazují, že systém funguje a hladina znečištění uvnitř kostela se dramaticky snížila.

Poslední večeřě však stále není v bezpečí. Vnitřním zdrojem znečištění jsou totiž lidé, kteří přicházejí nástěnnou malbu obdivovat. Ani jejich omezený počet a doba prohlídky, ani vzduchové zámky na dveřích nezabrání tomu, aby se v kostele nehromadily mastné kyseliny, které se uvolňují z lidské kůže. Jejich molekuly se mísí s prachem ve vzduchu a pokud přijdou do kontaktu s malbou, znečistí ji. Ke znečištění však přispívá i ona sama. Časné pokusy o restaurování Poslední večeře po sobě zanechaly částice vosku, které se uvolňují do vzduchu a malbu poškozují stejným způsobem jako tuky z lidské pokožky.

Zdroj: University of Southern California

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.