Chráněné krajinné oblasti v západních Čechách se dohodly na spolupráci

23. listopad 2011

Na společné projekty vzdělávání a osvěty, environmentální výchovy, udržitelného rozvoje cestovního ruchu či podpory zemědělců a hospodaření se chtějí na západě Čech zaměřit Chráněná krajinná oblast Český les a uskupení obcí - místní akční skupiny z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Mohly by se tak spolu podílet například na vzniku nových naučných stezek, koňských hipostezek, na zvelebování krajiny a vybraných míst či na pořádání společenských, naučných a zábavních akcí.

Na řadě projektů už subjekty spolupracují, nyní CHKO Český les, CHKO Slavkovský les a MAS Český les, MAS Sokolovsko a MAS 21 podepsaly deklaraci o spolupráci. V rámci republiky je to spíše ojedinělý počin, mnohde obce a správy CHKO spíš těžko nacházejí společnou řeč. Například na Domažlicku a Tachovsku, kde se rozkládá CHKO Český les, ale starostové existenci chráněné oblasti podporují a nevnímají její působnost jako přílišné omezování obcí.

Smyslem spolupráce je podpořit udržitelný cestovní ruch v atraktivní krajině a zároveň pomoci zlepšit kvalitu života pro místní lidi. Prvním společným počinem po podepsání smlouvy bude vydání kalendáře přírodovědných akcí, které se uskuteční v roce 2012 na území zmíněných chráněných krajinných oblastí a místních akčních skupin.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio