Plzeň opravuje výpusť Velkého boleveckého rybníka

24. listopad 2011

Plzeň zahájila náročnou opravu nefunkční spodní výpusti Velkého boleveckého rybníka. Stavba má být hotová v lednu. Radnici přijde včetně daně na více než 10 milionů korun. Projekt je součástí protipovodňové ochrany města. Rybníkáři totiž potřebují mít možnost manipulovat s výtokem, aby se například mohl zvětšit retenční prostor před blížící se povodní. Ve spodní výpusti rybníka jsou dva uzávěry, které ale nejsou provozuschopné.

Velký bolevecký rybník je historické vodní dílo, jehož stavba je podle nepřímých písemných dokladů datována do roku 1460. Původní výpustný objekt tvořila pouze zaklenutá chodba, dnes chodba spodní výpusti. Hrazená je dřevěnou lopatou ovládanou ručně vratidlem, které bylo nad hladinou rybníka v dřevěné baště přístupné pouze z hráze po dřevěné lávce.

Současné opravy mají zajistit, aby bylo vypouštění funkční, šoupata se budou ovládat elektricky zvenčí. Samotná stavba je zajímavá i pro kolemjdoucí. Firma totiž pracuje v místě, kde má rybník asi čtyřmetrovou hloubku. Musí proto hluboko do dna zakotvit piloty a postavit mezi nimi jakési obednění. Tím se vytvoří jímka, v níž se po odčerpání vody pracuje na opravách výpusti.

Rybník se naposledy vypouštěl v roce 1963 při výlovu, v 80. letech se prováděli jen menší opravy výpusti. Město ale svou nejvyužívanější rekreační plochu nevypouští, protože vzhledem k malému přítoku by se rybník při úplném vypuštění plnil dlouhá léta a možná by se vůbec nenaplnil.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio