Jazz Fest Brno 2012 se prodlouží. Už teď představil program

24. listopad 2011

Pořadatelé nejprestižnějšího moravského festivalu představili svůj program s pětiměsíčním předstihem. Figurují v něm Donny McCaslin, Pat Metheny, Vijay Iyer a další.

„Nechtěli jsme po veleúspěšném ročníku 2011 usnout na vavřínech,“ vysvětluje dramaturg festivalu Vilém Spilka. „Jádro programu tvoří opět jazzmani z kolébky jazzu, USA, ale festival vedle nich nabídne pestrou paletu hudebníků celkem ze třinácti zemí.“

Neustále rostoucí počet festivalových účinkujících se projeví i změnou formátu. Festivalové koncerty se totiž rozprostřou do téměř celého měsíce dubna. Věrným návštěvníkům tak umožní užít si většího počtu vystoupení.

Jednou z hvězd ročníku 2012 bude americký bubeník Brian Blade. Jeho fanoušky možná překvapí, že vedle nenapodobitelné muzikálnosti a známých bubenických schopností umí i zpívat a hrát na kytaru. Jeho aktuální ansámbl, který do brněnského Semilassa zavítá, hraje skladby z desky Mama Rosa, kde se Blade uplatnil právě jako zpěvák, kytarista a skladatel.

Ve středu 18. dubna čeká posluchače trio originálního pianisty Vijaye Iyera, který letos okouzlil publikum Strun podzimu. V prostředí Besedního domu se odehraje 23. dubna dvojkoncert arménského pianisty Tigrana Hamasyana a mezinárodního smyčcového kvarteta Radio String Quartet Vienna. Závěr festivalu bude 25. dubna patřit saxofonistovi Donnu McCaslinovi s jazzrockovým projektem Perpetual Motion a 26. dubna ansámblu populárního Avishae Cohena.

02491888.jpeg

Jazz Fest Brno bude mít také své „ozvěny“. Ty obstará Pat Metheny Quartet 28. června v Bobycentru. „Metheny má novou all-stars kapelu, která vyráží na rozsáhlé letní turné, takže jsme nedokázali odolat a koncert publiku nabídneme mimo obvyklý formát festivalu,“ vysvětluje Spilka. „Milovníky dobrého jazzu určitě potěší složení nového kvarteta – na saxofon Chris Potter, na kontrabas Ben Williams, na bicí Antonio Sanchez.“

Kromě vystoupení zahraničních hvězd nabídne festival tradiční klubové koncerty. Kluby budou hostit jak zástupce české hudební scény, tak reprezentanty progresivního evropského jazzu. Pokračovat budou workshopy špičkových zahraničních umělců na půdě JAMU, jejíž nově vzniklá katedra jazzové interpretace je vzdělávacím partnerem festivalu.

JazzFest Brno 11. – 26. 4. 2012

02272859.jpeg

15. 4. Alex Sipiagin Quartet featuring Boris Kozlov

16. 4. Brian Blade: music from Mama Rosa

18. 4. Vijay Iyer Trio

20.4. Jonathan Kreisberg Quartet

23.4. Tigran Hamasyan Solo 23.4. Radio String Quartet Vienna

25.4. Donny McCaslin Group

26.4. Avishai Cohen

28.6. The Pat Metheny Quartet

autor: Petr Vidomus
Spustit audio