Spalovna v Rybitví možná bude

25. listopad 2011 09:36

Nejvyšší správní soud otevřel cestu k přestavbě a zprovoznění spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví na Pardubicku. Soudci zrušili v územním plánu obce pasáž, která spalování odpadu znemožňovala. Kontroverzní spalovnu prosazuje firma AVE CZ, vedení Rybitví s projektem nesouhlasí.

Rozhodnutí soudu automaticky neznamená, že spalovna v Rybitví skutečně bude. AVE CZ potřebuje řadu dalších povolení a rozhodnutí.

Podle soudce Jaroslava Hubáčka Nejvyšší správní soud chápe obavy obce z další ekologické zátěže. Cesta, kterou vedení Rybitví zvolilo, však podle soudu nebyla vhodná. Územní plán byl nepřezkoumatelný a nedostatečně odůvodněný. "Nejvyšší správní soud samozřejmě tímto neříká, jestli spalovna nakonec bude, nebo nebude," uvedl Hubáček.

Starosta Rybitví Radim Voltr je rozhodnutím soudu zklamaný. Obec se bojí zhoršení životního prostředí, nárůstu exhalací a zvýšeného dopravního provozu při transportu nebezpečného odpadu. "Nejsme dostatečně obeznámeni s tím, co se tam vlastně bude spalovat, jaké exhaláty z toho půjdou ven," řekl Voltr.

Pro společnost AVE CZ znamená zrušení části územního plánu odstranění hlavní překážky projektu.

"Teď budeme muset požádat o územní rozhodnutí pro tu modernizaci, protože se jedná o změnu existující stavby. Toto rozhodnutí by nemohlo být vydáno, kdyby to územní plán zakazoval," řekla advokátka AVE CZ Lucie Matějková. Současně prý společnost opět požádá o takzvané integrované povolení, které řeší otázky dopadu na životní prostředí.

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:

http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: PAP | zdroj: ČTK
Spustit audio