Řidičák vám kvůli stáří omezit nemohou

25. listopad 2011

Statisíce řidičů si do konce roku musí vyměnit řidičský průkaz. Týká se to těch, kteří na něm mají datum vydání s letopočty 2001 a 2002. Poslední, pátá etapa výměny potom začne od Nového roku a bude se týkat řidičských průkazů vydaných v letech 2003 a 2004.

Výměna se prakticky nikdy nezastaví a jednou za čas prostě na úřad budete muset. Mnozí však mají zbytečné obavy, že jim nebude řidičák vyměněn v celém rozsahu například z důvodu vysokého věku. K výměně potřebujete zajít na registr řidičů a přinést s sebou vyplněnou žádost, fotografii 3,5 × 4,5 centimetru, platný doklad totožnosti a původní platný řidičský průkaz. V případě, že jde o výměnu nařízenou zákonem, nic neplatíte. Když se jedná o žádost například z důvodu ztráty, odcizení nebo kvůli změně údajů, zaplatíte správní poplatek padesát korun.

Stávající rozsah řidičských oprávnění úřad musí zachovat. „Omezená platnost řidičských průkazů je pouze administrativní. Smyslem omezené platnosti není zajišťovat nějaký přezkum rozsahu řidičských oprávnění a po určité době případně revizi, nýbrž zajistit, aby doklad byl platný, aby obsahoval správné údaje a aby podoba žadatele odpovídala skutečnosti,“ říká právník Jan Kněžínek.

Především starší řidiči mají obavy, že jim úřad omezí řidičská oprávnění například na nákladní auto nebo autobus z důvodu vysokého věku a zdravotní způsobilosti. „Při administrativní výměně řidičského průkazu se to v zásadě nezkoumá,“ dodává dopravní právník.

Zdravotní způsobilost musejí mít řidiči starší šedesáti let a řidiči profesionálové bez ohledu na věk. Tato záležitost se však netýká samotného držení a platnosti řidičského oprávnění, ale řízení jako takového.

Co je psáno v řidičském průkazu, to platí

Nastávají také situace, kdy údaje v řidičském průkazu ohledně oprávnění řídit tu kterou kategorii vozidel nesouhlasí s tím, co má úřad na kartě řidiče. Nejčastěji se to týká těch, kteří si řidičák dělali nebo rozšiřovali v době základní vojenské služby. „Jsou to případy, které jsou poměrně běžné. Úřadu potom nezbude než se pokusit zjistit skutečný stav věci, nicméně platí, že řidičský průkaz je veřejná listina a to, co je v něm zapsáno, je považováno za pravdu do doby, než je prokázán opak. Od toho by se tedy měl odvíjet postup příslušného úřadu,“ vysvětluje Jan Kněžínek.

Dokazování je potom na straně úřadu. „Situace je poměrně problematická, nicméně zákon přesně stanoví, co se přikládá k žádosti o výměnu řidičského průkazu. Řidič to mimo jiné splnil předložením řidičského průkazu jako veřejné listiny. Pokud má úřad pochybnosti, bude si muset důkazy k vyvrácení nebo potvrzení skutečnosti obstarat sám,“ uzavírá dopravní právník.

Při výměně řidičáku vám tedy úřad musí zachovat řidičská oprávnění, která v řidičáku před výměnou máte. Jinak musí prokázat, že jste příslušnou zkoušku nesložili.

autor: pgj
Spustit audio