Dobřany mají nejmodernější sběrný dvůr odpadů v kraji

25. listopad 2011

V Dobřanech na jižním Plzeňsku byl slavnostně otevřen nový sběrný dvůr odpadu, nejmodernější v kraji. Jeho výstavba, kterou dotovala Evropská unie, stála téměř 13,5 milionu korun. Areál vyrostl na dosud nevyužívaném pozemku blízko dobřanské čistírny odpadních vod v Plzeňské ulici.

Na ploše přes 4200 metrů čtverečních je osm kontejnerových stání na všechny druhy odpadů z domácností, včetně odpadů nebezpečných. Lidé mohou do dvora ukládat jakýkoli odpad z domácností. Například objemné odpady, jako je nábytek, koberce, linoleum a pneumatiky.

Vyřazené lednice, televize, mikrovlnky a další elektrická a elektronická zařízení budou umísťovány do speciálních uzamykatelných kontejnerů. Pro autobaterie, zářivky, oleje, obaly od barev nebo laků a jiné kapalné i tuhé nebezpečné odpady jsou nádoby ve speciálním ekologickém skladu.

Digitální mostová váha

Biologický odpad, jako tráva, listí nebo větve, se budou ukládat na takzvanou komunitní kompostárnu s kapacitou 150 tun odpadu ročně. Biologickou část doplňuje vysokokapacitní štěpkovač. Přesnou evidenci zaručuje digitální mostová váha do 30 tun.

Areál je oplocen, osvětlen a vybaven kamerami a elektronickým zabezpečovacím systémem napojeným na policii. Evropská unie spolu se Státním fondem životního prostředí uhradily 90 procent, zbývajících 1,34 milionu korun zaplatily Dobřany. Dvůr bude v provozu od prosince, pro občany s trvalým bydlištěm v Dobřanech a v nedaleké Vstiši, kteří zaplatili roční poplatky za odpady, bude zdarma.

Nové sběrné dvory dotované Evropskou unií vznikají v Plzeňském kraji od roku 2002, dobřanský je už sedmadvacátý. Plzeňský kraj v České republice v počtu sběrných dvorů dotovaných Evropskou unií vede.

autor: kos
Spustit audio