25. listopadu 2011

25. listopad 2011

Alexander Balanescu - The Island

Houslista Alexander Bălănescu se narodil před 57 lety v Bukurešti a hudbu studoval jak ve svém rodném městě, tak i v Jeruzalémě, Londýně, i v New Yorku. Spolupracoval s jazzmany i experimentálními autory vážné hudby, celkem 15 let vedl ansámbl britského skladatele Michaela Nymana a vystupoval také s rockovými hudebníky - například na koncertním turné se skupinou Pet Shop Boys. K jeho posledním projektům patří album The Island , Ostrov, které natočil s rumunskou zpěvačkou a divadelní autorkou Adou Mileou. Žánrově se jedná o komorní minioperu, jejímž tématem je setkání Robinsona Crusoe s kanibaly.

About Mary

Granny's Menace

Ada Milea, která napsala libreto k představení The Island, studovala divadlo a vystupuje jako zpěvačka i herečka. V jejím příběhu účinkuje Robinson Crusoe, jeho druh Pátek a hladoví kanibalové, hlavní ženskou hrdinkou je tajemná Mary. Příběh vypráví Ada Milea společně s houslistou Alexandrem Balanescem, děj byl inspirován rumunským surrealistickým autorem Gellu Naumem.

Small Pirate Song

Another Pirate Song

Před čtvrt stoletím založil rumunský houslista Alexander Balanescu svůj kvartet, elitní smyčcový ansámbl, známý například díky nahrávkám skladeb Davida Byrna či Hectora Zazou. Tématem letošního alba The Island je setkání Robinsona Crusoa s kanibaly, které pokračuje skladbou Mabogo: tak se jmenuje král říše Kanibalů, který rozhoduje úplně o všem.

Mabogo

Smash Them Granny

End Dream

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Alexander Balanescu

Spustit audio