Děsí mě strašidelná česká pop-music, říká David Göttlich

25. listopad 2011

Spoluzakládal skupinu Carnem, která se v těchto dnech představí posluchačům debutovým albem Gota. Jeho partnerkou je zpěvačka Kateřina Göttlichová, zakladatelka dnes již neexistující Psalterie i skupiny Braagas, která zíslala před dvěma lety cenu Anděl v kategorii world music.

Ale zatímco Psalterie a Braagas vycházely především ze středověké i tradiční hudby, Carnem je kapela ryze současná. Přesto mají jednu věc společnou a to je kosmopolitní hudební pohled: některé písně Carnem jsou v angličtině, větší část ve španělštině, jazyce který je Kateřina Göttlichové obzvlášť blízký. Hořko-sladké příchutě, balancování mezi chytlavostí a hlubokým ponorem i provokace spojená s velkým stylem hovoří stejnou řečí jako soundtracky filmů Pedro Almodóvara, k jehož odkazu se zpěvačka zcela upřímně hlásí. Gota znamená španělsky kapka, která má v tomto případě šanci rozbouřit stojaté vody strašidelného českého popu. "Když vynechám mumie, tak zbudou producentsky ustrašená klišé a muzikálová nuda," komentuje tuzemskou scénu David Göttlich.

Album Gota představí Kateřina Göttlichová v Čajovně Petra Dorůžky v pondělí 28. listopadu a pražské posluchače zároveň pozve na jeho křest v neděli 4. prosince do Popocafepetl na Újezdě. Jako bonus vás čeká pozvánka do londýnského National Theatre, jehož vybraná představení jsou přenášena do stovek elitních kin v celém světě. Ve čtvrtek 1. prosince to je pražské Bio Oko, na programu bude hra Collaborators od známého scénáristy Johna Hodge (Trainspotting, Mělký hrob), jejímž tématem je imaginární setkání Josifa Stalina a pronásledovaného spisovatele Michaila Bulgakova.

Spustit audio