Psi pocházejí z Asie

28. listopad 2011
Monitor

Psi nevznikli na Blízkém východě, ale v jižní Číně nebo jihovýchodní Asii. Dokazuje to genetická studie psího chromozomu Y.

Genetická a morfologická data i jejich chování jasně vypovídají o tom, že psi jsou potomky vlků. Otázkou však je, kde domestikační proces začal. Archeologické nálezy a výsledky nedávné genetické studie ukazují na oblast Blízkého východu. Švédští vědci z KTH ve Stockholmu však říkají, že do této studie nebyly zahrnuty vzorky pocházející z Asie jižně od řeky Jang-c'-ťiang. A právě odtud podle nich psi pocházejí.

Již dříve o tom vypovídaly výsledky zkoumání mitochondriální DNA, která se přenáší jen v mateřské linii a využívá se při studiu evolučních vztahů. Teorii východoasijského původu psů však nyní podpořilo i zkoumání DNA samčího chromozomu Y. Největší diverzitu totiž vědci našli právě u psů, kteří pocházejí z oblastí jižně od řeky Jang-c'-ťiang. Obě studie dohromady podle vědců představují velmi silný důkaz o tom, že psi byli domestikováni v jižní Číně nebo jihovýchodní Asii.

Zdroj: KTH

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.