Nadhodnocené sčítání sněžných levhartů?

28. listopad 2011
Monitor

Počet sněžných levhartů v Nepálu může být nižší, než uvádějí dosavadní odhady. Některé známky jejich přítomnost totiž patří jiným šelmám.

Irbis horský neboli sněžný levhart (Panthera uncia) je jednou z nejkrásnějších a také nejohroženějších velkých koček. Protože obývá špatně přístupné vysokohorské oblasti Střední Asie, je těžké určit velikost jeho současné populace. Odhaduje se, že kolem severních hranic Nepálu žije 350 až 500 jedinců. Nová studie však naznačuje, že toto číslo může být silně nadhodnocené. Odhady se opíraly o stopy irbisů, jejich trus a také o zprávy místních obyvatel. Trus, ke kterého se také dají vyčíst informace o kořisti irbisů, dosud uchovávají národní parky Shey Phoksundo a Kangchanjunga v Nepálu.

Navzdory stáří vzorků, které u některých z nich překračuje dobu 3 let, se z nich nepálským vědcům podařilo izolovat DNA. Při její analýze na čekalo nepříjemné překvapení – pouze 19 z 71 zkoumaných vzorků trusu patřilo irbisům. Ostatní za sebou zanechaly jiné druhy horských dravců anebo byla jejich DNA příliš poškozená na to, aby se dala identifikovat. Oněch 19 vzorků trusu patřilo 9 irbisům – 3 samcům a 6 samicím. Naznačuje to, že počet irbisů v centrálním Himálaji může být mnohem nižší, než se předpokládá.

Irbis horský (sněžný levhart, Panthera uncia)

Zdroj: BMC Research Notes

<p><iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/jKm7Dmpt6Us" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.