Ornitologové osadili na Tachovsku první dvě hnízdní podložky pro orlovce

29. listopad 2011

První dvě umělé hnízdní podložky pro orlovce říčního instalovali ornitologové v Plzeňském kraji. Umístili je vysoko v korunách stromů u obce Tisová na Tachovsku a chtějí tak nalákat orlovce i do naší republiky. Podle dostupných informací totiž tento dravec v Česku zatím nehnízdí, na rozdíl od německého příhraničí. Tam se díky podpoře a úsilí ochranářů vyskytuje zcela běžně.

Podle literatury a známých ornitologických záznamů orlovec říční zatím v České republice nehnízdí. Dosud nebylo na území naší republiky prokázáno žádné hnízdění, hnízdo ani vyvedení mláďat. Každoročně ale orlovci přes naši republiku hojně protahují a vidět je lovit ryby na některých rybnících je pro mnohé nezapomenutelným zážitkem.

Oproti tomu v sousedním Německu a kousek od našich hranic díky podpoře a úsilí tamních ochranářů orlovci už běžně hnízdí. Němečtí kolegové jim tam cíleně připravili desítky hnízdních podložek, přičemž podle nich důležitou roli v úspěšnosti hnízdění hraje i ráz krajiny a hlavně klid v době hnízdění.

Orlovec říční

Proto uspokojit nároky na hnízdění tohoto dravce je značně složité a najít u nás vhodné místo, kde by byl klid a mohly být osazeny hnízdní podložky, nebylo jednoduché. Nakonec ornitologové pro první dvě podložky zvolili lokalitu na Tachovsku nedaleko obce Tisová. Obě podložky jsou umístěné na borovici, téměř vedle sebe a z každé z nich je vidět na otevřenou hladinu rybníka. Jedna je ve výšce 18 metrů, druhá ve výšce 20 metrů.

První dvě podložky jsou spíše zkouškou, pokusem a snahou nalákat orlovce ze sousedního Německa i do naší republiky. Až následující roky ale ukážou, jestli byli ornitologové úspěšní. V zakládání dalších hnízdních lokalit ale chtějí ornitologové spolu s krajským úřadem a dalšími kolegy pokračovat.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio