Vzácné želvy paprsčité pokřtěny

29. listopad 2011

Plzeňské zoo se podařil další mimořádný chovatelský úspěch, a sice odchov tří mláďat vzácné madagaskarské želvy paprsčité. Pro chovatele se jedná o 17. rozmnožený druh želvy a ve sféře tuzemských zoo dokonce o prvoodchov.

Mláďata přišla na svět v září, první želvička se vylíhla 12.9. Inkubace trvala ve dvou případech 220 dní, s podchlazením, které imitovalo podmínky na Madagaskaru, v jednom případě 185 dní. Jedno z mláďat se v dohledné době objeví v expozici.

V naší zoologické zahradě chované želvy paprsčité byly zabaveny pašerákům, na odchov se čekalo 12 let. Jejich krásný vzhled a lov pro maso přivedl želvy paprsčité na okraj vyhubení.

Želvy paprsčité obývají pouze suché křovinaté porosty jihozápadního Madagaskaru. Živí se listy, výhonky, rostlinnou potravou. Dorůstají do délky 40 cm a jsou známy svojí dlouhověkostí.

Nápadný vzhled zádového krunýře (karapaxu) ohrožuje tuto madagaskarskou želvu více než jiné druhy. Poptávka totiž vyvolává větší snahu pytláků po nelegálním odchytu tohoto zajímavého druhu.V Mezinárodní Červené knize je v kategorii CR – kriticky ohrožený, je pro ně vedena Evropská plemenná kniha ESB. V Evropě ji chová okolo 60 zoo.

V plzeňské zoo jsou chovány jak ve specializovaném madagaskarském pavilonu, tak v expozici Akva Tera, hned naproti návštěvnickému vstupu. Celkem zoo chová více než 30 jedinců.

Novorozená mláďata byla mediálně představena v pondělí 28. listopadu za přítomnosti ředitele ZOOaBZ pana J. Trávníčka a slavnostně pokřtěna – od členů plzeňského zastupitelstva dostala jména Farah, Emma a Tvrďák.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio