Bakterie a houby si pomáhají v pohybu

29. listopad 2011
Monitor

Bakterie a houby si vzájemně pomáhají překonávat překážky. Bakterie fungují jako transportér a houby zajistí stavbu mostů.

Spóry hub často cestují přichycené na povrchu mobilních bakterií jako je Paenibacillus vortex. Díky tomu, že „nasednou na palubu“, mohou i nepohyblivé spóry druhu Aspergillus fumigatus cestovat na vzdálenosti větší než 30 cm. Vědci z Telavivské univerzity nyní zjistili, že bakterie pomocí svých bičíků aktivně vyzvedávají spóry této houby z nebezpečného prostředí a přenášejí je do příznivějších podmínek. Jejich služba však není zadarmo.

Paenibacillus vortex stejně jako mnohé další bakterie obývá takzvanou rhizosféru čili půdní prostředí v bezprostřední blízkosti kořenů rostlin. Bakteriální kolonie zde mohou narazit na vzduchové kapsy, které zastaví jejich růst. Laboratorní experimenty dokazují, že dostat se přes jinak nepřekonatelnou propast pomáhají bakteriím právě spory hub. Rozvětvená houbová vlákna čili mycelium vytvoří přes vzduchovou kapsu jakýsi můstek. Bakterie po něm mohou přejít na druhou stranu a tam se šířit k novým zdrojům potravy. Tato sofistikovaná strategie podle vědců odhaluje bakterie jako chytré organismy se složitým sociálním životem.

Logo

Zdroj: American Friends of Tel Aviv University, PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.