Slunéčka mění barvu kvůli klimatu

29. listopad 2011
Monitor

Nizozemská slunéčka převlékají kabáty. Důvodem barevných změn jejich populací je zřejmě oteplování.

Evropská slunéčka dvoutečná (Adalia bipunctata) mají proměnlivé zbarvení, které tvoří kombinace černé a červené barvy. Vědci z Cambridgeské univerzity je zkoumají už několik desetiletí. Uvádějí, že v roce 1980 bylo 90 % slunéček na pobřeží Nizozemska červených se dvěma černými skvrnami. Zbývajících 10 % tvořila melanistická forma s černým zbarvením a červenými skvrnami. O 40 km dále ve vnitrozemí už bylo melanistických rovných 60 % slunéček. Tento rozdíl byl zřejmě výsledkem adaptace na klimatické podmínky. Světlejší červená sluníčka se na teplém pobřeží nepřehřívala, zatímco černě zbarvení jedinci z chladnějšího vnitrozemí lépe akumulovali teplo.

V 90. letech se poměr červených a černých slunéček začal měnit. Při nových průzkumech, jejichž rozestupy odpovídaly asi 50 generacím slunéček, vědci nacházeli víc a víc červených jedinců ve vnitrozemí. Poslední výzkum proběhl v roce 2004, kdy zde vědci našli 80 % červených a jen 20 % melanistických slunéček. Klimatická data ukazují, že oblast se kontinuálně otepluje. Je proto velmi pravděpodobné, že hnací silou barevných změn nizozemských sklunéček jsou právě změny klimatu.

Logo

Další výzkum však tuto teorii patrně neověří. Slunéčka dvoutečná totiž téměř převálcovala invaze japonských slunéček Harmonia axyridis. Byla dovezena k ochraně rostlin před mšicemi, ale z belgických skleníků uprchla do přírody, kde se rychle namnožila a začala konkurovat evropských druhům. Najít původní slunéčka dvoutečná je dnes v Holandsku velmi obtížné.

Zdroj: Heredity

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.