Plzeňské zoo se jako první v republice podařil odchov vzácné želvy

29. listopad 2011

Plzeňská zoologická zahrada zaznamenala další chovatelský úspěch. Podařil se jí odchov tří mláďat vzácné madagaskarské želvy paprsčité. Jde o první odchov tohoto druhu v zoo v České republice. Tři mláďata se postupně vylíhla od poloviny září a při včerejším křtu dostala jména Ema, Farah a Tvrďák.

Skutečné pohlaví malých želviček se ale zjistí za zhruba 15 až 20 let.

Dospělá zvířata žijí v zoo už řadu let. Pocházejí ze zásilky, kterou celníci zabavili pašerákům. Kvůli náročným podmínkám inkubace se ale chovatelé mláďat dočkali až teď.

Želvy paprsčité obývají na Madagaskaru sušší oblasti; jsou dokonale přizpůsobeny spásání suché vegetace, nehrdnou ani ovocem. Patří mezi ohrožené druhy. V jejich domovině jim ubývá přirozené prostředí, navíc se pro svoji ideální velikost a atraktivní vzhled staly oblíbeným druhem pro teraristy na celém světě. V péči chovatele se ale poměrně špatně množí. Je třeba měnit teplotu a vlhkost během inkubace, aby došlo k nastartování vývoje správného zárodku.

Měsíc jsou vejce v inkubátoru při 30 stupních, potom se další zhruba měsíc postupně ochlazují a drží zhruba na 16 stupňů, pak se zase teplota zvyšuje na 30 stupňů. Celý cyklus se může opakovat až pětkrát, než se nastartuje vývoj zárodku, zbytek inkubace je pak při teplotě kolem 31 až 32 stupňů. Od snůšky tak může trvat 130 dní i třeba rok, než se vylíhnou mláďata. Střídání teplot simuluje změny počasí na Madagaskaru. Navíc lze volbou teploty ovlivnit pohlaví želvy. Protože dospělé samice jsou v chovech vzácné, snaží se chovatelé odchovat právě je.

Samec želvy paprsčité, jejíž chov podléhá registraci chráněných druhů CITES, má až půlmetrový krunýř. Je antracitově černý, uprostřed každého štítku je žlutavý bod, který se paprsčitě rozbíhá.

Plzeňská zoo má dvě chovné skupiny - v expozici Akva Tera v centru Plzně a v hlavním areálu zoo. Další skupina samců je v zázemí.

Spustit audio