Ozbrojenci v Dagestánu propustili rukojmí

Ozbrojenci považovaní za čečenské bojovníky v Dagestánu propustili jedenáct rukojmích, které zadržovali od ranních hodin. Skupina povstalců, která do Dagestánu pronikla z Čečenska, je nyní na útěku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští vojáci v Čečensku

Ruští vojáci v Čečensku | Foto: Česká televize

Rebelové vnikli včera večer do osady Galatli a zajali tam sedm lidí. Dnes ozbrojenci, které ruská oficiální místa považují za čečenské separatisty, Galatli opustili a údajně tam zanechali všech jedenáct rukojmích. Z protichůdných zpráv zatím není jasné, jaký je osud čtyř zajatých mužů, které oddíl odvedl včera z vesnice Šauri.

Situace kolem ozbrojených skupin na jihu Ruska je ale značně nejasná. Místní úřady sice ujišťovaly, že osada Galatli je neprodyšně obklíčena příslušníky bezpečnostních složek, ale jak se zdá, ozbrojenci uprchli ještě před jejich příchodem.

V této části Dagestánu poblíž hranic s Čečenskem a Gruzií údajně operují ještě dvě podobné ozbrojené skupiny. Agentura ITAR-TASS uvádí, že ozbrojenci se zřejmě chtěli dostat do Pankiské soutěsky v Gruzii, aby tam přečkali zimu. Původně asi šedesátičlenná skupina se při přechodu hranic rozdělila na zhruba čtyři menší skupinky.

Jak prohlašují ruské úřady, podílí se na stále neúspěšném pronásledování band na 400 příslušníků jednotek ministerstva vnitra a kolem 300 členů speciálních jednotek OMON.

Vniknutí čečenských ozbrojenců vedených Šamilem Basajevem do Dagestánu v létě 1999 vedlo k vypuknutí druhé rusko-čečenské války. Konflikt se rozhořel s příchodem federálních vojsk do Čečenska 1. října 1999.

Petr Voldán, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme