Moja je v novém domově

30. listopad 2011

Speciálně vypravený letoun ATR-42 dopravil populární gorilu do španělského Santanderu v úterý v podvečer. Záhy poté se Moja poprvé setkala s novou rodinou.

Náročný den prožila v úterý 29. listopadu gorilí samička Moja, která se stěhovala z pražské zoo na sever Španělska. Ve večerních hodinách dorazila po několikahodinovém transportu do přírodního parku Cabárceno, kde byla z přepravního boxu vypuštěna do oddělené ložnice v zázemí pavilonu goril.

„Moja vyšla z bedny klidně a v novém prostoru se chovala až překvapivě sebejistě. Dokonce začala i šplhat po lanech,“ uvedl Martin Vojáček, chovatel, který Moju na cestě doprovází.

Hned od prvních okamžiků se zvědavě zajímala o ostatní gorily, se kterými byla v kontaktu zatím jen přes okno do vnitřní expozice. V dalších krocích bude mít možnost komunikovat s nimi i skrze mříže – gorily se tak budou moci vzájemně a dotýkat.

Moja v kontaktu s ostatními gorilami

„Moja bude v Praze hodně chybět. Asi jen stěží se za ni najde náhrada,“ svěřil se Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. „Ostatně ani ji hledat nechci. Moja je jenom jedna. Má ale právo na plnohodnotný život – a za ním musela odejít.“
V nejbližších dnech opustí Moja karanténní ložnici a seznámí se s vnitřní expozicí pavilonu goril. Následně dojde na osobní setkání se samcem Nikym a samicemi Nadiou a Chelewou. V Cabárcenu začíná Moje další životní etapa, jejímž cílem je zbudovat novou rodinu a odchovat vlastní mláďata.

autor: Zoo Praha
Spustit audio