Vikuní samec má kompletní harém

30. listopad 2011

O dvě nové samice se v letošním roce rozrostlo stádo lam vikuní v děčínské zoologické zahradě. První přišla během letních měsíců ze Zoo Olomouc, druhá pak v minulém týdnu z polské Zoo Opole.

Rozhodnutí k doplnění stáda vydal koordinátor chovu. „Do importu nových samic, jsme chovali pouze jednoho samce se samicí. Ten však začal být agresivní a často samici napadal. Koordinátor proto rozhodl o doplnění stáda o další dvě samice. Problém s napadáním vyřešil příchod již první samice,“ uvedl zoolog Zoo Děčín Roman Řehák. Olomoucká samice si napadání samce nenechala líbit a dominantním chováním mu dala najevo, že by si to neměl dovolovat ani k původní samici, a tak šarvátky ustaly.

Příchod polské samice zatím poměry ve stádě nezměnil. K ostatním lamám je zhruba roční samička připouštěna postupně, část dne tráví odděleně. „Zatím se vše vyvíjí dobře, samec mladou samičku nenahání. O dominanci se snaží druhá samice, ale doufáme, že se stádo brzy sžije a my se budeme moci radovat z přírůstku,“ doplnil zoolog. Zoo Děčín se věnuje chovu vikuní již od roku 1998 a v roce 2004 byla první českou zoologickou zahradou, které se podařil odchov tohoto druhu.

Kolpík bílý

Lama vikuňa není jediným zvířetem, které mohou návštěvníci nyní v zoo nově spatřit. O nový druh byla obohacena expozice vodního ptactva. Příchozí zde uvidí zástupce brodivých – kolpíka bílého, což je opeřenec, jenž se vyznačuje neobvyklým lžícovitě rozšířeným tvarem zobáku. Mladý nepříbuzný pár dovezla zoo ze Zoo Ohrada.

autor: Zoo Děčín
Spustit audio