Senátora podle policie uplácel Němec

V úplatkářské aféře bývalého starosty Chomutova a senátora za ODS Alexandra Nováka padlo další obvinění. Policie podezírá německého občana, že dal Novákovi úplatek 40 milionů za zprostředkování prodeje akcií energetických společností v majetku města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Novák

Alexandr Novák | Foto: Senát ČR

Policie obvinila Nováka v polovině listopadu kvůli čtyři roky starému prodeji akcií Severočeské energetické a.s. a Severočeské plynárenské a.s. v majetku města německé společnosti VNG-Verbunden Gaz. V souvislosti s jeho kauzou teď policejní rada Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality obvinil z podplácení německého občana.

"V roce 1999 měl jako prostředník německé firmy nabídnout a vyplatit starostovi města Chomutov úplatek za to, že akcie společností Severočeská plynárenská a Severočeská energetická budou prodávány prostřednictvím jeho osoby právě německé firmě, kterou zastupoval," uvedla mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

"Z provize, kterou obviněný získal jako odměnu za zprostředkování nákupu akcií a která byla zaslána na německé bankovní konto, byl vyplacen úplatek ve výši 40 milionů korun," dodala Kosinová. Peníze byly podle ní vyplaceny v německých markách prostřednictvím kyperské společnosti na soukromý účet bývalého starosty a jeho manželky v Rakousku.

Pokud by byl obviněný Němec souzen na našem území, hrozí mu podle Kosinové v případě prokázání viny až pět let vězení. Novákovo stíhání umožnil Senát počátkem listopadu. Policie Nováka také podezírá z porušení devizového zákona, neboť existenci zahraničního účtu neohlásil. Může dostat až osm let vězení.

Novák stále trvá na své nevině a tvrdí, že jde o politickou kauzu. Za obviněním prý stojí bývalý sociální demokrat a místostarosta Chomutova Jaroslav Říha, který o funkci přišel s příchodem Nováka do čela radnice. Peníze prý nedostal jako provizi za prodej akcií, ale jako platbu od obchodního partnera, který Novákově firmě dodává technologie pro čerpací stanice.

Martin Hromádka, Jan Čamek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme