Moja v úterý opustila Prahu a vydala se za novou gorilí rodinou do Španělska

30. listopad 2011

První gorila narozená v České republice Moja včera zamířila z ruzyňského letiště do Španělska. Téměř čtyřhodinový let gorilí samička ustála bez újmy a do přírodního parku v Cabarcénu dorazila těsně před 20. hodinou. Na pražské letiště Moju doprovodila i redaktorka Alžběta Šírková, která sledovala dění těsně před odletem.

Přesun Moji do Španělska od rána doprovázeli mírné komplikace. Moja totiž ani po několika injekcích nemohla usnout. Nakonec se to však podařilo a chovatelé uspanou samičku naložili do transportní bedny. V tu chvíli si opravdu všichni odechli, protože další odložení přesunu Moji do Španělska, by už nebylo žádoucí.

"Byla otázka, kdy transport udělat, jak víte, mělo k němu dojít už před tím, než Bikira porodila své mládě, ale to jsme měli v pavilonu virózu, čili jsme se obávali, že to budeme muset odložit až na jaro. Ovšem s mládětem Bikiry to dopadlo jak to dopadlo, čímž se tedy otevřel prostor k transportu. Navíc přibyl nesmírně silný motiv, proč ho udělat velmi brzo, a sice to, že Čeleva, jedna ze samic Cabarcénu, je březí. Proto je nezbytné Moju zapojovat do skupiny co nejdříve před porodem," říká ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek.

Moju, která pak už cestu letadlem absolvovala při vědomí, doprovázel veterinář a dva ošetřovatelé. Po dobu letu ji uklidňovali podáváním nejrůznějších pamlsků. Moja přistála ve Španělsku kolem 18. hodiny, další dvě hodiny trvala jízda automobilem do parku.

Tam ji teď čekají první dny. Jak budou vypadat, řekl kurátor savců pražské Zoo Pavel Brandl:

Transport Moji do Španělska

"Ve Španělsku ji čeká nejprve velmi krátká popříjezdová karanténa. Její trvání záleží na místních veterinárních autoritách, my předpokládáme, že bude v řádu několika dní a potom už ji čeká seznamování s novou skupinou."

Z gorilí skupiny se na Moju nejvíce těší samec Niky, se kterým by samička měla v budoucnu založit rodinu. O tom by si totiž v pražské ZOO mohla nechat jenom zdát. Moja dosud brala antikoncepci, protože hrozilo, že by se s ní začal pářit její vlastní otec Richard.

Moja v novém domově

Zato Niky je podle ředitele pražské ZOO Miroslava Bobka pro Moju ideálním partnerem:

"Samec Niky ještě pochází z volné přírody, čili z našeho pohledu je to velmi vhodný partner pro Moju, protože její mláďata budou pak nesmírně geneticky cenná."


autor: Alžběta Šírková
Spustit audio