Zveme vás na Ořechy a oříšky

30. listopad 2011

K nostalgickému předvánočnímu času patří také oříšky všech možných druhů. Právě jim se bude věnovat výstava Botanické zahrady hlavního města Prahy.

Výstava Ořechy a oříšky nebude jen o morfologii plodů, ale představí zástupce početné čeledi ořešákovitých (Juglandaceae) v celé šíři. Vždyť u nás se nepěstují pouze různé kultivary vlašských ořechů, ale i jiné druhy pocházející z mírného pásma severní polokoule. Jejich plody se sice nekonzumují, přesto stojí za to se s nimi seznámit.
Plod ořešáku je pro mnohé chyták - jeho součástí je i zelené oplodí, nemůže tedy jít o plod suchý, ale patří mezi plody dužnaté - je to peckovice!

Protože k podzimu a k času předvánočnímu, kdy je výstava koncipována, patří nejen ořechy vlašské ale i ořechy lískové, pekanové, pistáciové, představíme na výstavě také je. A to i přesto, že nepatří do čeledi rostlin ořešákovitých, a jediným pojítkem s čeledí je pouze název ořech/oříšek.

Výstava Ořechy a oříšky

Třetí částí výstavy budou aranžmá z ořechů a vánoční ozdoby a řetězy, jejichž základ tvoří různé druhy oříšků. Možná vám poslouží jako inspirace pro vlastní předvánoční tvorbu.

Výstava se koná ve dnech 3.12.2011 - 1.1.2012 ve skleníku Fata Morgana, mimo pondělí vždy od 9 do 16 hodin.

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio